Pomračenje Sunca sjutra u 9.40
Pomračenje Sunca sjutra u 9.40

Prirodni spektakl

Pomračenje Sunca sjutra u 9.40

Pomračenje Sunca je događaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a sjutra, na prvi dan proljeća, svi u Srbiji će moći da gledaju ovaj prirodni spektakl.

Istoga dana će i mjesec biti optički veći, što znači da ćemo prisustvovati i pojavi poznatoj kao Supermjesec. Prvi kontakt Sunca sa Mjesecom, vidljivim iz Beograda, biće u 9 sati i 40 minuta, za kada meteorolozi najavljuju pretežno sunčano vrijeme.

- U 11 sati i 59 minuta Mjesec će sići sa Sunca, odnosno imaće posljednji kontakt sa Suncem, a maksimalno pomračenje biće u 10 sati i 49 minuta i tada će biti pokriveno 51 odsto sunčeve površine - obajašnjava za „Alo!“ sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Milan Jeličić, i dodaje da će potpuno pomračenje biti vidljivo oko Islanda i Grenlanda.

Naš sagovornik kaže da se uz odgovarajuću „opremu“ pomračenje može bezbrižno posmatrati jer će tom prilikom „štetnost” zračenja Sunca, odnosno energija koju emituje, biti dvostruko manja.

- Priroda je sama udesila da čak ni bebe, mada ih tome niko nije učio, ne gledaju u Sunce, jer bi direktno petominutno posmatranje dovelo do slepila. Pomračenje se prati kroz dobro zagaravljeno staklo sa obje strane ili pomoću projekcije. Drugi način je da uzmete (šestarom) probušeni papir i usmjerite ga prema Suncu, a u produžetku, na istoj osi, postavite drugi.

Tako ćete dobiti projekciju koju je bezbjedno posmatrati – savetuje Jeličić.

Što se tiče Supermjeseca, u pitanju je pojava koja nastaje činjenicom da njegova putanja oko Zemlje nije kružna, već elipsasta.

- Kada je Mjesec najbliži Zemlji imamo utisak da je na horizontu veći od solitera, ali ako ga izmjerimo, vidjećemo da je uobičajene veličine. U pitanju je samo optička varka, koja nastaje u poređenju sa objektima na Zemlji - objašnjava naš sagovornik.

On je dodao da će Opservatorija za ljubitelje neba biti otvorena, ali da neće biti posmatranja ukoliko bude oblačno.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.