Vanzemaljski život moguć na jednom od Saturnovih mjeseca

Naučnici smatraju

Vanzemaljski život moguć na jednom od Saturnovih mjeseca

Naučnici smatraju da bi vanzemaljski život mogao postojati na Titanu, najvećem Saturnovom mjesecu.

Naučnici na Univerzitetu Kornel su proračunali da bi oblik života baziran na metanu, a koji ne sadrži kiseonik, teoretski mogao da postoji na Titanu, Saturnovom mjesecu, koji je od Sunca udaljen 1.4 milijarde kilometara, prenosi Klix.ba. 

Iako ima atmosferu, temperatura na Titanu je izuzetno niska, a metanska mora vjerovatno ne pružaju uslove za život kakve mi poznajemo. Ipak, naučnici smatraju da bi život mogao da postoji od elemenata dostupnih na Titanu. 

Inače, Titan je jedino nebesko tijelo sa stabilnom tečnošću koje je poznato osim Zemlje. 

Oni koji su se nadali vanzemaljcima će se razočarati, jer je oblik života o kojem naučnici govore po veličini jednak virusu. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.