Treba li da se brinemo zbog pomračenja Sunca?

Stres test

Treba li da se brinemo zbog pomračenja Sunca?

Potpuno pomračenje Sunca, najveće u Evropi još od 1999. očekuje se 20. marta.

Pošto će ovog puta Mjesec zakloniti 98 odsto Sunčevog diska nad velikim djelom Evrope, pojedini proizvođači solarne električne energije strahuju da može doći do prekida snabdijevanja strujom, prenosi B92.

Operatori se mjesecima pripremaju za pomračenje, tvrde iz Evropske mreže za prenosne sisteme električne energije u Briselu.

“Tokom 30 minuta proizvodnja struje na osnovu solarne energije biće smanjena sa 17,5 na 6,2 GW, a zatim povećana na 24,6 GW. To znači da će sistem za pola sata morati da se prilagodi velikoj promjeni od -10GW do +15GW”, objašnjava Patrik Grajhen, izvršni direktor berlinske kompanije za obnovljive izvore energije Agora Energiewende.

U suštini, pomračenje je neka vrsta “stres testa” za evropski sistem proizvodnje električne energije, ali Džon Mejer, analitičar u londonskoj firmi SP Angel kaže da nema mjesta panici.

“Podjednaku prijetnju predstavlja vulkanski pepeo. Solarne farme su gotovo uvijek u kombinaciji sa drugim izvorima energije, što ih čini pouzdanim”, kaže on.

U Srbiji će 20. marta Mjesec zakloniti oko 50 odsto Sunčevog diska.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.