Kako pravilno treba da se oblačite na radnom mjestu?
Ilustracija

Saznajte

Kako pravilno treba da se oblačite na radnom mjestu?

Ova osnovna pravila svako bi trebao da slijedi kada se nalazi u poslovnom okruženju.

Boje su najvažnije 

Boje su na poslu izuzetno bitne. One djeluju na podsvjesnom nivou, pa je nužno da budu usklađene s poslom koji obavljate, ali i onim što druge kolege oko vas nose. Najčešće boje koje se viđaju po kancelarijama su crna, siva i bež, a ako je potrebno da naglasite autoritet, boja koja zrači samopouzdanjem je zelena. 

U poslovnom okruženju definitivno izbjegavajte jarke boje poput žute, crvene ili narandžaste - osobe koje nose takvu odjeću mogle bi da ostave negativan utisak na poslovne partnere i kolege jer se ove boje povezuju s agresivnošću. 

Koja vrsta tkanine je najbolja? 

Vunena odjeća pružiće najbolje rezultate ako je riječ o ženskim kostimima, ili majicama i bluzama. Ono što definitivno treba da izbjegavate su tkanine od sintetičkih materijala i tkanine koje će ocrtavati vaš donji veš. 


Izbor odjeće - što jednostavnije, to bolje 

Kod odjeće koju nosite najvažnija je njena udobnost - ne treba da bude preuska. U udobnoj odjeći vaši poslovni rezultati biće bolji jer nećete konstantno trošiti vrijeme na sitne popravke. Ako je riječ o neformalnijem okruženju, dobra kombinacija biće farmerke i pantalone uz bluzu ili jaknu, ili i suknje i haljine ako je potrebno da izgledate elegantnije. Ono što treba napomenuti je činjenica da suknje nikada ne bi trebalo da budu kraće od koljena, ali i da haljine ne bi trebalo da imaju tanje bretele ili otvorena leđa. 

Brojni stilisti takođe naglašavaju da bi trebalo da izbjegavate odjeću s preistaknutim, “vrištećim”, velikim znakovima ili printom. U poslovnom okruženju osnovno pravilo je - što jednostavnije, to bolje. 


Obuća i modni dodaci 

Obuća i modni dodaci gotovo su jednako bitni kao sama odjeća. Zaboravite na patike ili platforme, u poslu prolaze isključivo cipele ili štikle. Ono što je bitno je boja (crna, siva, braon, crvena, plava,...), udobnost (posebno ako posao uključuje rad na terenu) i stilska usklađenost s odjećom koju taj dan nosite. 

Kod modnih dodataka važno je da budu elegantni i usklađeni s cijelim autfitom. Najbolje bi bilo odabrati neki lijep komad nakita, poput ogrlice ili minđuša. Kod nakita je vrlo bitna umjerenost - mnogo zveckavih narukvica ili prstenja otežaće vam posao, a možda i ometati kolege oko vas. 

Stručnjaci naglašavaju da bi nakit, posebno ako se nalazite na visokoj poziciji u kompaniji, trebalo da bude vrijedniji - zlatni, srebrni ili biserni; to će vam pružiti dodatni autoritet i samopuzdanje u savladavanju svakodnevnih poslovnih teškoća. 


(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.