Novčane naknade za majke sa troje i više djece
Ilustracija

Inicijativa

Novčane naknade za majke sa troje i više djece

Ukoliko inicijativa poslanika SNP Aleksandra Damjanovića dobije podršku u Parlamentu, zaposlene žene koje rode troje i više djece i roditelji negovatelji djece sa posebnim potrebama imali bi pravo na materijalne naknade na osnovu dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Dopune Zakona nalaze se u skupštinskoj proceduri, a kako je predloženo, zaposlena žena koja rodi troje ili više djece imala bi pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.
- Ovo pravo ima zaposlena žena koja rodi troje djece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno zaposlena žena koja rodi četvoro ili više djece i ima najmanje 15 godina radnog staža - kaže se u obrazloženju Damjanovića.
On je predložio i uvođnje novog materijalnog davanja-naknade roditelju, njegovatelju lica koje je korisnik lične invalidnine, a to pravo, kako navodi, imao bi jedan od roditelja koji nije u radnom odnosu i nije ostvario pravo na penziju.
Lider Liberalne partije Andrija Popović za Kodex kaže da je ovo odlična inicijativa.
- Liberalna partija je, kao što je poznato, prije dvije godine pokrenula tu inicijativu. Za nju smo skupili više od 5.000 potpisa, a kako je i Unija slobodnih sindikata pokrenula sličnu, dogovoreno je zbog bolje prohodnosti da bude više predlagača izmjena Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju. Najmanje je bitno kako je došlo do toga da poslanik Damjanović bude formalni predlagač, važno je da dobije većinsku podršku u Parlamentu - kazao je Popović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.