Ona ima deset mjeseci i 18, 5 kilograma
Ilustracija

Indija

Ona ima deset mjeseci i 18, 5 kilograma

Alija Salim iz Indije stara je deset mjeseci i teška 18,5 kilograma, odnosno kao dijete od šest godina.

Time je jedna od najteže djece u svijetu za svoje godine. Kad je rođena bila je teška četiri kilograma, piše Avaz.

S četiri mjeseca je počela strahovito dobijati na težini. Roditelji su zabrinuti za zdravlje svoje kćerke.

Kažu da im je jedno dijete već umrlo u dobi od godine i po. Takođe je bilo gigantskog rasta, piše Daily mail.

Majka Šabana Parvin (25) kaže kako djevojčici moraju kupovati novu odjeću svake dvije sedmice. Porodica je siromašna i nemaju dovoljno novaca da bi kćerki pružili adekvatnu medicinsku pomoć.     

Dali smo sve od sebe no imamo dovoljno novaca samo da Aliju odvedemo u lokalnu bolnicu. Doktori u selu nam ne mogu reći od čeka boluje. Odveli smo je i doktoru u Ranchi. Tamo su nam rekli da ju odvedemo u drugi grad, ali mi to ne možemo priuštiti - kaže otac Muhamed Salim (28).

Ipak uspjeli su nekako doći do bolnice u predgrađu Nju Delhija.

Doktor Krišan Čug kaže kako je Alija najteža beba svoje dobi koju je ikada vidio. Kaže da beba možda ima problema s hormonima.

“Ali moramo napraviti pretrage prije nego napravimo konačnu dijagnozu”, rekao je Krišan.

Prosječno dijete njene dobi teži oko 8 kilograma. O djevojčici tokom dana brine majka jer otac radi. Kaže da djevojčica po danu puno plače, a po noći se budi jer ne može normalno disati.  Porodica ima i sina (5) Alija koji je normalne težine. Ali  ne ide u školu jer porodica nema novaca. Otac, koji je krojač, zarađuje manje od 10 maraka dnevno. Starija kćerka Simran je umrla, a imala je iste probleme kao i Alija. Aliju u selu svi vole, pogotovo djeca, ali rijetko ko je može podići, piše Daily Mail.