Rusko-italijanski odnosi dobri upkos sankcijama EU

Sastanak Renci-Putin

Rusko-italijanski odnosi dobri upkos sankcijama EU

Nakon posjete Ukrajini, italijanski premijer Mateo Renci doputovao u Moskvu gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dimitrijem Medvedevom.

Putin je tokom sastanka sa italijanskim premijerom istakao da su bilateralni ekonomski odnosi Rusije i Italije dobri, iako su zabilježeni veliki gubici zbog sankcija Evropske unije prema Moskvi.

Istakavši da je Italija važan partner Rusije, Putin je kazao da dvije zemlje nastavljaju saradnju u brojnim oblastima poput energetike, nuklearne industrije, istraživanja svemira i tehnologije.

Šef italijanske vlade Renci je kazao da je današnji susret sa Putinom njihov treći susret u posljednja četiri mjeseca i da su razgovarali o brojnim pitanjima, sa akcentom na pitanje ukrajinske krize i odnosa između EU-a i Rusije.

Rencija je primio i ruski premijer Medvedev, koji je takođe kazao da se bilateralni odnosi dvije zemlje nastavljaju uprkos teškom periodu u odnosima između Moskve i Brisela.

U izjavama za ruske medije, italijanski premijer je naglasio neophodnost poštovanja teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Dodao je da ukrajinske granice trebaju kontrolisati vlasti iz Kijeva, a da se mora sprovesti i temeljna reforma s ciljem rješavanja krize i političkog statusa svih regija.

Tokom današnje posjete Moskvi, italijanski premijer je na mjestu nedavnog ubistva ruskog opozicionara Borisa Njemcova, položio cvijeće.

Tokom jučerašnje posjete Ukrajini, Renci se u Kijevu sastao sa predsjednikom Petrom Porošenkom i razgovarao o krizi na istoku te zemlje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.