Liberalna partija predala Skupštini Zakon o zaštiti dužnika
Andrija Popović

Rađen po uzoru na neke zemlje iz okruženja

Liberalna partija predala Skupštini Zakon o zaštiti dužnika

Poslanik liberala Andrija Popović predao je Skupštini Crne Gore, ranije najavljeni, prijedlog Zakona o zaštiti potrošaća- korisnika finansijskih usluga. Prijedlog Zakona predstavljen je javnosti na press konferenciji Liberalne partije održanoj početkom ove sedmice.

''Ovim zakonom uređuju se prava potrošača-korisnika finansijskih usluga koje pružaju banke  i davaoci  finansijskog  lizinga,  kao i uslovi i način ostvarivanja i zaštite tih prava. Posebna važnost ovog Zakona jeste u tome što će detaljno regulisati oblast koja je, zbog mogućnosti proizvoljnog tumačenja postojećih normi, godinama produkovala probleme ogromnom broju građana i građanki koji, s druge strane, nisu imali efektivne mehanizme pravne zaštite'', navodi se u saopštenju Liberalne partije.

Broj tih slučajeva kreće se od 40 do 50 hiljada građana koji su bukvalno nastradali u nekoliko posljednjih godina zbog nesređenog finansijskog tržišta. Ovaj zakon ima 48 članova, a rađen je po uzoru na neke zemlje iz okruženja. Priedlog Zakona rađen je u saradnji sa nevladinim organizacijama, u čemu je kako iz LP ističu, poseban doprinos dala NVO Bankarski građanski ombudsman.

''Uvjereni smo da će se Zakon, zbog svoje važnosti, vrlo brzo naći u skupštinskoj proceduri, pred matičnim Odborom ali i na plenumu pred svim poslanicima i poslaničkim klubovima koji će se izjasniti o ovakvom prijedlogu'', poručuju iz LP.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.