Nikšić: Bogat kulturni repertoar u martu
Martovski repertoar ima dvadeset devet programa/Sa pres konferencije

Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću

Nikšić: Bogat kulturni repertoar u martu

Programom za mart nastavljaju se aktivnosti četvorogodišnjeg projekta Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću koji za cilj ima unaprijeđenje kulturnog života u Nikšiću, grada koji baštini dugu i vrijednu kulturnu tradicju, soapšteno je na pres konferenciji održanoj u ponedeljak.

Na pres konferenciji  gosti su bili direktorica Gradskog pozorišta iz Podgorice Ivana Mrvaljević, estradni umjetnik Zdravko Đuranović i profesor Goran Radojičić u ime Književnog kluba "Poenta poetika", koji djeluje u okviru JU "Zahumlje".

Martovski repertoar ima dvadeset devet programa, saopšteno je Koordinacioni tim Programa.

U ponedjeljak 02. marta u svečanoj sali Filozofskog fakulteta u18h, biće održano predavanje prof. dr  Slobodana Vukićevića  "O Njegošu, drugi i ja" a  istog datuma na Sceni 213 u  20h, biće upriličeno veče "Nikšić i Tin Ujević", čiji je autor Pavle Goranović, ovogodišnji dobitnik nagrade "Miroslavljevo jevanđelje".

Direktorica Gradskog pozorišta iz Podgorice Ivana Mrvaljević, govorila je o saradnji Gradskog pozorišta iz Podgorice i Nikšićkog pozorišta, kao i o novoj predstavi "Čarobnjak iz Oza" koja je rađena po istoimenom djelu Franka Lajmana Bauma u adaptaciji teksta Aleksandre Glovacki,  a u režiji Jagoša Markovića.

Ovu predstavu naši najmlađi a i oni nešto stariji imaće priliku da pogledaju 18. marta na daskama Nikšićkog pozorišta u 20h.

Pored navedene predstave nikšićka publika imaće priliku da vidi predstavu "Očevi su gradili" Borisa Liješevića CNP, dokumentarnu dramu "Sedam" JU Kulturni centar "Nikola Đurković" u saradnji sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje "Anima" iz Kotora, "Ispovjed Krsta Zrnova" u suorganizaciji Matice crnogorske – ogranak Nikšić, KUD "Krsto Zrnov Popović" i Centra za kulturu Nikšić, predstavu "Bizmismen" Milana Karadžića u kojoj igra glumac Vojo Krivokapić i "Nobelovce" Gorana Bulajića, koji će 04. marta biti odigrani za studente Filozofskog fakulteta na daskama matične kuće a 20. marta će gostovati u Pljevljima.

Zdravko Đuranović govorio je o grupi "Montenegro kings" koja će se nikšićkoj publici predstaviti 28. marta na sceni Nikšićkog pozorišta u 20h.

Grupa  je dosad je imala osam koncerata a ovaj muzički projekat sadrži više pjesama iz tradicionalne crnogorske muzičke baštine i muzičkog nasljeđa zemalja iz okruženja, koje su aranžirane u modernim svjetskim ritmovima i obrađene vokalno u okvirima moderne etno, džez i pop muzike.

Odabrane su najreprezentativnije pjesme iz skoro svakog dijela Crne Gore, Srbije, Bosne, Makedonije i Dalmacije.

Vokalni dio muzičke grupe čine Zdravko Đuranović i Renata Perazić. Sastav čine muzički obrazovani članovi.

 Idejni tvorac ovog muzičkog sastava je Zdravko Đuranović, a on je ujedno kompozitor i interpretator pjesama dok je obrada istih rađena u kompletnom sastavu članova benda.

 Pored ovog koncerta 06. marta održaće se koncert Ibrice Jusića na sceni Nikšićkog pozorišta, a planirana su i dva koncerta klasične muzike u muzičkoj školi "Dara Čokorilo" koji će se održati u suorganizaciji ove škole i Muzičkog centra Crne Gore.

Goran Radojičić, ispred JU "Zahumlje" i Književnog kluba " Poenta Poetika" je rekao je da 07. marta ovaj književni klub organizuje Veče ljubavne poezije a da će 21. marta kada je Svjetski dan poezije gostovati u KIC "Budo Tomović".

Za mjesec mart planirane su i još dvije poetsko muzičke večeri: "Noćas tako želim" u kojoj učestvuju Nikola Vasiljević i Žana Gardašević i "Noć duše čarobne"-veče Sima Trebješanina.

JU "Zahumlje" 23. marta organizuje tribinu "Kultopis" čiji je gost glumica Gorica Popović.

Centar za kulturu Nikšić pripremio je tri izložbe, izložbu slika iz ciklusa "Kuće" profesora Kemala Ramujkića, izložbu crteža akademskog vajara Mitra Živkovića i u suorganizaciji sa Državnim arhivom Crne Gore izložbu "Ratne razglednice Crne Gore 1914 -1918."

Biće prikazano i sedam filmova od toga četiri u suorganizaciji Centra za kulturu i Crnogorske kinoteke, a film "Gledaj me" Marije Perović u Nedjelji ženskog kulturnog stvaralaštva u suorganizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture i Centra za kulturu Nikšić, dok će filmovi "Volim da gledam djevojke" i "Djevojka sa proslave 14. jula" biti prikazani u okviru Dana frankofonije a u suorganizaciji Francuske ambasade u Crnoj Gori/Francuskog instituta i Centra za kulturu Nikšić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.