Vlada FBiH nije formirana
Izetbegović iznenađen Komšićevim odlaskom

Sarajevo

Vlada FBiH nije formirana

Sastanak u zgradi Predsjedništva BiH kojem su prisustvovali Dragan Čović, u ime Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Bakir Izetbegović ispred Stranke demokratske akcije (SDA) i Željko Komšić u ime Demokratske fronte (DF) nije rezultirao formiranje Vlade Federacije BiH.

Sastanak je nedugo nakon početka napustio Željko Komšić koji je istakao kako neće učestvovati u formiranju Vlade FBiH, ali će podržati njen sastav,prenijela je Anadolija.

Prema riječima Bakira Izetbegovića, Komšićev odlazak bio je "iznenađenje".

"Juče sam imao sastanak sa Komšićem, iznio je prijedlog o kojem smo trebalo pet pozicija dati HDZ-u i da šestog predlože iz reda ostalih s tim da se DF i SDA slože oko izbora. DF bi po tom prijedlogu preuzeo tri srpska mjesta, jedno bošnjačko. A SDA pet bošnjačkih i jedno srpsko. Danas je tražio da iznesem prijedlog i kada sam ga iznio on je kazao da je to neprihvatljivo i da oni ne mogu ostati u jednoj takvoj koaliciji", kazao je Izetbegović.

Takođe je istakao kako DF "znao par puta iznenaditi na sličan način". Govoreći o Komšićevom postupku, Izetbegović je naglasio kako se ipak nada da će se predomisliti i vratiti u koaliciji jer je BiH potrebna ozbiljnost i stabilnost.

"Nadam se da će Komšić još jedanput promisliti. On nas je par puta i pozitivno iznenadio, ima jedan nesebičan pristup i nadamo se da je ovo urađeno u afektu. I meni i svakom od vas treba stabilna federalna Vlada", kazao je Izetbegović naglašavajući kako ni za koga u BiH nije dobro radovati se zbog nestabilne vlasti. 

Komšićevim odlaskom iz koalicije na federalnom nivou, stvorena je "druga druga klima za razgovore", mišljenja je Čović dodajući kako će HDZ i SDA sjutra unutar stranaka odlučiti "kako dalje".

"Trebali bismo sjutra u stranci da vidimo kako dalje s obzirom da je ono što je DF tj. Komšić iznio zvanično. To je neki novi momenat i dogovorili smo da sjutra u svojim stranačkim tijelima vidimo kako dalje i u utorak sjednemo i dogovorimo se kako implementirati vlast vodeći računa da nam je za to zadnji termin 11. mart. Da damo šansu da ovaj sastav izvršne vlasti profunkcioniše. Ostavio bih prostora da sjutra predstavnici i jedne druge strane iznesu stavove", kazao je Čović.

On je takođe dodao kako je uvjeren da će vlast  biti formirana do 11. marta uključujući i Vladu FBiH kao i Vijeće ministara. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.