Urlike Lunaček

Potpredsjednica Evropskog parlamenta izjavila

"Priznanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU"

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček izjavila je danas da će u njenom narednom izvještaju o Kosovu pisati da je postignut izvjestan napredak kada je riječ o sjeveru pokrajine, ali i dodala da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

"Za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali je to politički konsenzus - normalizovani odnosi sa Kosovom i na kraju i priznavanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU", rekla je Lunaček u intervju Kuriru.

Ona je podvukla da EU više nikada neće prihvatiti novog člana koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je uradila s Kiprom.

Govoreći o svom izveštaju, Lunaček je rekla da će u njemu pisati da je postignut izvjestan napredak kada je riječ o sjevera Kosova, naročito sa izborima za gradonačelnike i povećanjem broja projekata koje na sjeveru finansira EU.

"Naglašavam potrebu da se nastavi sa formiranjem zajednice srpskih opština, što bi trebalo da učini suvišnom dalju potrebu za netransparentnim paralelnim strukutrama", podvukla je Lunaček.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.