Blater zabrinut nivoom rasizma u ruskom fudbalu
Sep Blater

Uoči Svjetskog prvenstva 2018.

Blater zabrinut nivoom rasizma u ruskom fudbalu

Predsjednik Međunarodne fudbalske asocijacije Sep Blater je zabrinut rezultatima istraživanja koje pokazuje veličinu problema u vezi s razismom u ruskom fudbalu, uoči Svjetskog prvenstva koje će se u toj zemlji održati 2018. godine.

Blater je rekao da takve pojave moraju biti sankcionisane ukoliko ekstremizam ne bude redukovan. 

Izvještaj koji su pripremili Mreža Fare, koja se bori protiv diskriminacije u fudbalu, i moskovski Centar SOVA je pokazao da je Rusija preplavljena rasističkom i ekstremno desničarskom navijačkom kulturom.

"Svjestan sam ovog izvještaja. Mi smo definitivno zabrinuti", rekao je Blater. 

Njegov pristup borbi protiv rasizma je bio kritikovan prije nego što je FIFA 2013. godine uvela oštrije sankcije, kao što su izbacivanje timova s takmičenja ukoliko se takvi incidenti ponavljaju. 

Blater je prošlog jula razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o stavljanju prioriteta na borbu protiv rasizma, ali su se incidenti nastavili, čak i na utakmicama Lige prvaka. 

"Potrebna je edukacija, ali ako se ne prestane s tim, potrebne su sankcije", rekao je Blater. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.