Ukrajina uplatila 15 miliona dolara za ruski plin
Ilustracija

Nakon prijetnji Moskve prekidom isporuke

Ukrajina uplatila 15 miliona dolara za ruski plin

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je potvrdio da je Ukrajina uplatila 15 miliona dolara za ruski plin,

Uplata je izvršena samo nekoliko dana nakon što je Moskva zaprijetila da će obustaviti isporuku plina Ukrajini zbog neplaćanja.

Novak je istakao kako je Ukrajina uplatila novac koji bi Gazprom trebao uskoro primiti, prenosi Anadolija.

S druge strane, Rusija je sinoć potvrdila da će učestvovati na sastanku koji bi se trebao održati u ponedjeljak u Briselu o isporuci plina Ukrajini. Cilj sastanka je da se riješi problem između Rusije i Ukrajine o isporuci plina Kijevu, ali i na teritorij koji kontrolišu separatisti.

"Potvrdio sam učešće i odlučni smo razgovarati o svim pitanjima vezanim za naše odnose u Briselu", kazao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Istakao je kako će se na sastanku razgovarati i o isporuci ruskog plina dijelu Ukrajine gdje se nalaze separatisti.

Inače, sastanak u Briselu, na kojem će učestvovati ruski i ukrajinski ministar energetike i predstavnika Evropske unije (EU), predložila je Evropska komisija. Evropska unija strahuje da bi moglo doći do prekida isporuke plina ako Rusija i Ukrajina ne postignu dogovor.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.