Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Iz kancelarije ruskog predsednika

"Procurio" ruski plan o aneksiji istočne Ukrajine?

Moskva već više od 12 mjeseci planira aneksiju dijelova Ukrajine, o čemu svjedoči i plan koji je "procurio" iz kancelarije ruskog predsjednika Vladirima Putina, objavio je britanski list "Indipendent" pozivajući se na navode iz ruskog lista "Novaja Gazeta".

Putinova kancelarija je, prema tim navodima, obradila detaljnu "mapu puta" o tome kako bi "proruska struja" mogla da omogući Moskvi da se dokopa Krima i nekih istočnih provincija, samo par nedelja prije svrgavanja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i izbijanja krize u Ukrajini, prenosi londonski dnevnik.

Prema dokumentu u koji je "Novaja Gazeta", kako navodi, imala uvid, Rusija je identifikovala Janukoviča kao "politički propalog" i iznijela plan po kojem će "puč" pokrenuti događaje koji će, na kraju, dovesti do širenja Rusije.
Podrška Rusiji sa Krima završila se referendumom i pripajanjem poluostrva

Međutim, senzacionalni navodi objavljeni u ruskom listu, jednom od poslednjih nezavisnih u Rusiji, koji je nedavno nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2015. za istraživački rad, nisu mogli da budu provereni iz nezavisnih izvora, napominje "Indipendent", prenosi Tanjug.

Dokument za koji se tvrdi da je procurio, kako piše "Novaja Gazeta", dostavljen je Putinovoj kancelariji na razmatranje između 4. i 12. februara 2014. godine, istog mjeseca kada je Janukoviča smjenio ukrajinski parlament.

Među istaknutim detaljima plana navodi se "pežorativna ocjena o Janukoviču, koga je Rusija kasnije predstavila kao žrtvu puča i jedinog legitimnog lidera Ukrajine".

U jednom dijelu dokumenta ističe se potreba za destabilizovanjem zapadne Ukrajine i ukazuje se da je, da bi se pokrenule proruske struje na Krimu i teritorijama istočne Ukrajine, potrebno stvoriti događaje koji će tom procesu dati političku legitimnost i moralno opravdanje, prenosi "Indipendent".

U nedavnim komentarima o ukrajinskoj krizi u intervjuu ruskoj državnoj televiziji, Putin je ponovo porekao da njegova vlada pruža podršku proruskim aktivistima na istoku Ukrajine, podsjeća britanski list.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.