Ovako izgleda zalazak Sunca na Marsu! (VIDEO)
Plavi zalazak sunca

Uživajte

Ovako izgleda zalazak Sunca na Marsu! (VIDEO)

Nasino vozilo Oportjuniti već više od deceniju istražuje površinu Crvene planete. Do sada je prešao više od 40 kilometara na Marsu i za to vrijeme uslikao bezbroj selfija i panorama.

Možda jedna od najzanimljivih serija slika je plavi zalazak Sunca na Marsu, koji je NASA objedinila i od njih napravila video.

Oportjuniti istražuje prostor blizini Marsovog ekvatora gdje se temperatura kreće oko 20 stepeni celzijusa, što i nije loše za planetu koja se nalazi na 225 miliona kilometara od Sunca. Ipak, pošto nema oblaka oko ove planete, već samo tanak sloj atmosfere, kada Sunce zađe temperatura spadne na oko -73 stepeni celzijusa. Zato je plavi zalazak Sunca savršen podsjetnik na niske temperature koje dolaze tokom noći.

Razlog zbog kog nebo na Marsu tokom dana djeluje crveno, a noću postaje plavo, prouzrokovano je crvenom prašinom koja leti kroz tanku atmosferu.

Plava boja potiče od načina na koji prašina na Marsu rasipa svjetlost. Plavo svjetlo se manje rasipa, zato ostaje blizu Sunca na nebu, dok su crvena i zelena svuda okolo. Na Zemlji, plavo svjetlo se rasipa kroz molekule gasova, a na Marsu ih nema dovoljno, jer ova planeta posjeduje manje od jednog procenata Zemljine atmosfere.

 

 

(Blic)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.