Azerbejdžanci u CG mogu boraviti do 90 dana bez vize

Sjednica Vlade

Azerbejdžanci u CG mogu boraviti do 90 dana bez vize

Vlada Crne Gore usvojila je danas izmjene Uredbe o viznom režimu, kojim je predviđeno da i državljani Azerbejdžana bez vize, mogu u Crnu Goru da uđu i borave u našoj državi do 90 dana.

Izmjenama je predviđeno da i državljani Azerbejdžana mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize, navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila.

Pored toga izmjenama uredbe je predviđeno da imaoci putnih isprava sa važećom Šengen vizom, važećom vizom Sjedinjenih Američkih država, Ujedinjenog kraljevstva i Sjeverne Irske i Republike Irske ili dozvolom boravka u tim zemljama mogu ulaziti i boraviti, odnosno prelaziti preko teritorije Crne Gore do 30, umjesto sadašnjih sedam dana.

Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila i usvojila revidirane akcione planove za 23. i 24. pregovaračko poglavlje.

"U cilju konkretnijeg definisanja srednjeročnih i dugoročnih prioriteta, adaptirani planovi, kao strateški i reformski dokumenti, sadrže pregled aktivnosti u okviru jedinstvenog procesa koji pomaže da se planski i proaktivno pristupa ispunjavanju obaveza, kroz postizanje jasno definisanih ciljeva. Tokom adaptacije, ciljevi su ostali nepromijenjeni, a definisani su na osnovu jasnih preporuka iz Skrining izvještaja i procesa analitičkog pregleda usklađenosti crnogorskog pravnog sistema s pravnom tekovinom Evropske unije. Vlada je naglasila da Crna Gora, nakon sprovedene zakonske reforme u ovim oblastima, ulazi u vrlo zahtjevnu fazu implementacije novih sistemskih rješenja, što podrazumijeva sinhronizovano djelovanje svih grana vlasti i maksimalnu odgovornost nadležnih institucija, u skladu sa propisanim ovlašćenjima i obavezama", navodi se u saopštenju Vlade.
Polazeći od novog metodološkog pristupa Zapadnobalkanskog investicijskog okvira, Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Nacionalne investicione komisije, na čijem čelu je pedsjednik Vlade.

Kako se navodi, ovo tijelo predstavlja glavni mehanizam posredstvom kojeg će biti implementirana finansijska podrška EU za region. Novi metodološki okvir pruža zemljama regiona više mogućnosti da odlučuju o prioritetnim projektima koji će biti realizovani, a bespovratna sredstva iz fondova EU, od oko 1 milijarde eura, biće dostupna kako za pripremu projektne dokumentacije, tako i za realizaciju infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja.
Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 2014. godinu za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014 – 2018 i donijela Akcioni plan za 2015. godinu.

Planirane aktivnosti imaju za cilj da stimulišu potrebu građana da traže i dobiju blagovremene, tačne i pristupačne informacije o EU i procesu pristupanja, stimulišu javne debate o ovim pitanjima i osiguraju neophodnu podršku građana za pristupanje EU.

Na sjednici je usvojena Informacija o finansiranju naučnoistraživačke djelatnosti u 2015. godini.

U diskusiji je istaknuto da će se naučnoistraživačka djelatnost u tekućoj godini finansirati iz više izvora, u ukupnom iznosu od 6.321.824 eura, što predstavlja uvećanje u odnosu na 2014. godinu za 32,63 odsto.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.