Teritorija Islanda raste iz godine u godinu, iako niko to ne želi
Island

Naučnici tvrde

Teritorija Islanda raste iz godine u godinu, iako niko to ne želi

Naučnici tvrde da se teritorija Islanda sve brže uvećava kako globalno zagrijvanje topi led u toj državi. Ketlin Kompton, geolog sa Univerziteta Arizone u Taksonu i autor studije, kaže za "Lajv sajens", da bi taj trend mogao da postane brži svake naredne godine.

Naime, površina Islanda se podiže sa otapanjem glečera, što ga čini većim iz godine u godinu, prenosi Blic. 

Geolozi odavno znaju da, kako se glečeri tope i postaju lakši, tako se površina Zemlje podiže pošto se oslobađa težina leda. Ipak, ostaje pitanje da li sadašnje dizanje ima veze sa aktuelnim topljenjem leda ili nekim iz prošlosti.

island

Kako bi utvrdili koliko se Zemljina kora pomjera na Islandu, istraživači su koristili mrežu od GPS prijemnika zakačenih za stijene širom Islanda, a neki od tih predajnika su radili još od 1995. Praćenjem njihove pozicije, naučnici su u stanju da nadgledaju pokrete stijena i izračunaju brzinu kojom se one kreću.

Naučnici su u početku koristili mrežu GPS prijemnika kako bi pratili geološku aktivnost na Islandu, kao što su zemljotresi i vulkanske erupcije.

U studiji iz 2013. čiji je koautor Ričard Benet, geolog s Univerziteta Arizone, primijećeno je da je jedna od davno postavljenih stanica u planinama centralnog Islanda pokazala da se to područje iznenađujuće brzo podiže.

On je sa kolegama utvrdio da je i na brojnim ostalim mjernim stanicama u blizini zabilježeno ovo misteriozno podizanje dotadašnjeg nivoa.

- Pitali smo se šta bi moglo da bude uzrok tome - kaže Benet.

383113klima10reutersfotomarianabazof

Istraživački tim je započeo sistematsku analizu signala koji je godinama bilježen sa mreže GPS prijemnika. Otkrili su da se najveće podizanje desilo u regionima koji se nalaze između najvećih ledenih područja na Islandu, gdje je pomjeranje iznosilo 3,5 centimetara godišnje.

Podizanje je slabilo kod prijemnika koji su bili dalje od zaleđenih oblasti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.