EU: Bez dogovora o grčkom dugu
Ilustracija

Postojeći aranžman ističe krajem mjeseca

EU: Bez dogovora o grčkom dugu

Sastanak ministara finansija evrozone završen je večeras bez dogovora o novom režimu otplate grčkog duga, uz poruku Grcima da moraju da zatraže da se dosadašnji aranžman sa kreditorima nastavi.

"Čekaćemo do kraja nedelje", rekao je novinarima nakon četvorosatnog sastanka Holanđanin Jeren Dajselblum, predsjedavajući grupe 22 zemlje koje koriste evro, javlja Tanjug.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je da će se ministri ponovo okupiti kada i ako Grci budu zatražili da se postojeći program nastavi.

Postojeći aranžman, koji ističe krajem mjeseca, uključuje drastične mjere štednje u zamjenu za paket finansijske pomoći iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Nova grčka vlada, na čelu sa Aleksisom Ciprasom, ranije je najavila da želi da napusti taj progam i ispregovara novi aranžman o otplati grčkog javnog duga, koji je jedan od najvećih u svijetu.

Umjesto toga, Grci zahtijevaju da im se odobri privremeni paket pomoći kako bi mogli da servisiraju dug do ljeta, a da se u međuvremenu dogovori novi režim otplate.
"Sada je važno usredsrediti se da se postigne kompromis",rekao je evropski komesar za finansije i ekonomska pitanja Pjer Moskovici i dodao da se mora postići ravnoteža između izborne volje grčkih glasača i međunarodnih obaveza koje Grčka mora da ispuni.

Dajselblum je kazao da je od grčkog kolege Janisa Varufakisa dobio signale da je Grčka spremna da razgovara o produženju programa, ako bude drugačije formulisan.
"Nema veze kako će ga nazvati, nego da se program nastavi", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i dodao da su ministri evrozone fleksibilni i spremni na izmjene nekih djelova programa, ali ne i na njegovo napuštanje.

Direktorka MMF Kristin Lagard ukazalaje istom prilikom da je njena institucija u malo drugačijem položaju nego EU, jer njen aranžman sa Grčkom ističe tek polovinom marta.
"Ukoliko dotad dobijemo zahtjev za produženje programa, nastavićemo da sarađujemo, ako ne, prekinućemo postojeće aranžmane i otpočeti pregovore o budućem paketu", rekla je Lagard.

Vanredni ministarski sastanak na istu temu, održan prošle nedelje, takođe je završen bez dogovora.

Ukoliko se do 28.februara ne pronađe rešenje, postoji opasnost da Grčka izađe iz evrozone, što bi imalo nesagledive posledice na budućnost zajedničke valute.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.