EU: Podrška sporazumu iz Minska, riječi pretvoriti u djela
Brisel

Sankcije Rusiji ostaju

EU: Podrška sporazumu iz Minska, riječi pretvoriti u djela

Lideri zemalja članica Evropske unije podržali su na neformalnom samitu mirovni dogovor iz Minska, ali nisu odložili proširivanje sankcija Rusiji, saopšteno je u sjedištu EU u Briselu.

Predsjednici Evropskog savjeta Donald Tusk i Evropske komisije Žan-Klod Junker rekli su na zajedničkoj konferenciji za medije da su šefovi 28 država i vlada sinoć snažno podržali napore njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Fransoa Olanda da izdejstvuju sporazum o prekidu vatre u Ukrajini koji je jutros slopljen u Minsku.

Tusk je, međutim, upozorio da se riječi iz sporazuma moraju pretočiti u djela i da tek treba vidjeti da li će Rusija i proruske snage u Ukrajini poštovati sporazum.

"S obzirom na ranija iskustva, moramo da budemo oprezni", rekao je on.

Predsjednik Savjeta EU je kazao da sinoć nije bilo riječi o novim sankcijama Rusiji, ali da primjena kaznenih mjera koje je Ministarski savjet usvojio ranije ove nedelje nije odložena.

Spoljnopolitički savjet ministara EU je prije tri dana donio odluku o proširenju evropske "crne liste", na kojoj se nalaze ruski funkcioneri i lideri ukrajinskih separatista, za 19 osoba i devet pravnih lica, a mjere će stupiti na snagu u ponedeljak.

Tusk je najavio i da je Evropskoj komisiji večeras naloženo da pripremi studiju o uticaju na privredu Rusije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je EU potpisala sa Ukrajinom, ali je izbjegao odgovor na pitanje da li to znači da Brisel ima namjeru da odustane od primjene nekih djelova tog sporazuma kao ustupak Rusiji.

Junker je najavio skori nastavak trilateralnih pregovora EU sa Rusijom i Ukrajinom o snabdijevanju prirodnim gasom, kako bi se za sledeću zimu obezbijedio nesmetan dotok energije.

Upitan da li je na samitu bilo riječi o najavi Rusije da će isporuke gasa za EU odsad, umjesto preko Ukrajine, ići preko Turske, Junker je odgovorio da je ta tema pomenuta, ali da o njoj nije bilo diskusije.

Osim o Rusiji i Ukrajini, šefovi država i vlada su raspravljali i o terorizmu, a Junker je rekao da su se svi snažno založili za uvođenje jedinstvene evropske baze podataka o putnicima u avionskom saobraćaju.

On je odbacio ideju da Šengenski sporazum treba promijeniti kako bi članice mogle da uspostave kontrolne punktove unutar šengenske zone.

"Šengen nije dio problema, nego dio rješenja i ne treba ga mijenjati nego do kraja iskoristiti sve njegove potencijale", istakao je on.

Junker je izjavio da sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom sinoć nisu vođeni pregovori o otpisivanju grčkog duga i mjerama štednje, ali je izrazio zadovoljstvo što je od Ciprasa čuo da je 70 odsto predloga lidera evrozone prihvatljivo za grčku vladu.

"Vidjećemo šta ćemo sa preostalih 30 odsto", kazao je on, podsećajući da je  samit bio neformalne prirode.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.