Kako da vam džemperi traju što duže?

Saznajte

Kako da vam džemperi traju što duže?

Ništa nije tako udobno i toplo u toku zime kao džemper. Ali ništa ne frustrira više nego kada shvatite na pola sezone da je vaš omiljeni džemper raščerupan, deformisan, ućeban i smanjen ili razvučen!

 Zato treba da znate kako da održavate svaku vrstu džempera da bi što duže izgledao kao nov, prenosi Super Žena.

Tanka pletiva najčešće stilizujemo tako što prednji dio uvučemo u pantalone , ali ovo su krhki proizvodi pa ih zato pri pranju stavljajte u pamučnu vrećicu da se ne bi zakačili za neki drugi komad i na taj način im se izvukli konci. 

Masivna pletiva su često komplikovano napravljena i imaju teksture koje je najbolje prepustiti profesionalcima na hemijskom čišćenju. Ne postoji način da masivni džemper vratite na prvobitnu veličinu ako se smanji pri pranju. 

Kašmirske komade koji po pravilu mnogo koštaju treba održavati da bi zadržali tu vazdušastu mekoću. Kašmir nema potrebe nositi na hemijsko, bez obzira što je ovo ustaljeno vjerovanje, pranje na programu za vunu na najnižoj temperaturi i blagim deterdžentom je sasvim dovoljno osušite ga na vazduhu da se ne bi skupio. 

Uski džemperi su super potrebni jer ih možemo nositi umjesto bluze sa suknjama i pantalonama, pa ih zato i treba prati češće, jer ih češće nosite od ostalih, kao donji sloj u zimskim slojevitim kombinacijama. Ali u zavisinosti od materijala, pratite navedene savjete za svaki tip pletenine koje smo naveli u tekstu. 

Kardigane uvijek zakopčajte kada ih slažete, jer će to spriječiti deformacije i gužvanje, a i izgledaće strukturirano kada ih sljedeći put obučete. 

Trikotažne odnosno pletene haljine koje su baš popularne ove zime nikako nemojte kačiti na ofinger jer će se onda razvući i deformisati. 

Generalni savjet je da pletenine nikada ne sušite ni blizu izvora toplote ili na radijatoru jer ih to uništava, može da ih smanji i ošteti. Najbolje je da sušite pletene stvari položene na ravnom, na čistom peškoru, da biste izbjegli bilo koju vrstu deformacije i štete. Da se grudvice ne bi pojavljivale, četkajte vaše džempere finom četkom za odjeću i pazite da tamo gdje čuvate garderobu uvijek imate sredstva protiv moljaca, koji su najveći neprijatelj vune. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.