VB dozvolila začeće beba sa DNK tri roditelja
Ilustracija

Cilj izbjeći prenošenje potencijalno smrtonosnih bolesti

VB dozvolila začeće beba sa DNK tri roditelja

Predstavnici Donjeg doma britanskog parlamenta izglasali su juče zakon po kom je dozvoljeno začeće beba sa tri različita DNK, odnosno DNK dvije žene i muškarca, kako bi se izbjegao prenos genetske bolesti.

Time je Velika Britanija faktički postala prva zemlja u svijetu koja je legalizovala ovaj medicinski postupak, čiji je cilj da se izbjegne prenošenje potencijalno smrtonosnih bolesti.

Zakon, za koji su glasala 382 poslanika, a 128 bilo protiv, treba još da bude usvojen u Gornjem domu, Domu lordova, mada se njegovo izjašnjavanje, predviđeno 23. februara, smatra pukom formalnošću.

Žene, koje bi željele da se podvrgnu tretmanu začeća po ovom zakonu, moraće prethodno da zatraže dozvolu britanske agencije za bioetiku - Agencije za ljudsku fertilizaciju i embriologiju (HFEA).

Procedura podrazumijeva da se modifikovana DNK in vitro metodom kombinuje sa DNK dvoje roditelja, čije su mitohondrije zdrave.

Očekuje se da prve bebe, začete kombinacijom DNK dvije žene i muškarca, budu rođene već u jesen 2016. godine.

U Velikoj Britaniji se svake godine rodi oko 125 beba sa mitohondrijalnom disfunkcijom koja se prenosi preko majke.

Mitohondrije su ćelijske organele prisutne u ćelijama koje pretvaraju glukozu u energetsku molekulu. U slučaju mutacije, dovode do energetskog deficita za organizam i izazivaju teške degenerativne bolesti, kao što su dijabetes i miopatija.

Novi zakon, za koji njegovi zagovornici ističu da predstavlja značajan napredak, nije, međutim, naišao na opšte odobravanje ni u naučnoj zajednici, ni u društvu.

Protivnici smatraju da ide previše daleko u smislu genetske modifikacije i da otvara Pandorinu kutiju selektivnog začeća.

Tanjug/Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.