Amerikanac i Rus oborili rekord letenja u helijumskom balonu
Troj Bredli i Leonid Tjuhjajev

Pet dana iznad Pacifika

Amerikanac i Rus oborili rekord letenja u helijumskom balonu

Preletanjem Tihog okeana dvojica pilota uspjela su da obore daljinski rekord letenja u helijumskom balonu.

Kako prenosi BBC, Amerikanac Troj Bredli i Rus Leonid Tjuhjajev poletjeli su prošle nedjelje iz Japana u svom balonu u pravcu Sjeverne Amerike. Meteorološki uslovi su ih, međutim, primorali da promijene kurs prema Meksiku gdje se njihov dolazak očekuje tokom sutrašnjeg dana.

Balon dvojice neustrašivih avanturista, nazvan "Dva orla", konstruisan je od jakog materijala sastavljenog od kevlara i ugljeničnih vlakana, a teži svega 100 kilograma. Opremljen je najsavremenijim uređajima poput monitora i drugih instrumenata koji prikupljaju podatke koje će Bredli i Tjuhjajev dokumentovati svoj podvig.

Specijalno dizajnirana kapsula, postavljena ispod ogromnog helijumskog balona, koncipirana je da izdrži 10-odnevno putovanje. Dvojica pilota provode let u prostoru ne većem od onižeg plakara.

balon

Kako prenosi BBC, da bi postavili novi rekord, potrebno je da obore prethodni za jedan odsto.

S ozbirom da postojeći rekord, postavljen 1981, iznosi 8.383 kilometara, to znači da treba da prevale 8.465 kilometara, što su oni i učinili.

Dvojica "orlova" su u četvrtak poslali poruku putem Tvitera: "Piloti su upravo prešli razdaljinu potrebnu za novi rekord - 5.261 milja ili 8.467 kilometara".

Njihov podvig će morati, međutim, da sačeka zvaničnu potvrdu najprije američke Nacionalne vazduhoplovne asocijacije, a potom i Međunarodne vazduhoplovne federacije, što može da potraje nekoliko nedjelja, pa čak i mjeseci, prenosi B92.

Bredli i Tjuhjajev se, takođe, nadaju da će oboriti i vremenski rekord koji je postavljen još 1978, kada su trojica američkih pilota, preletjevši Atlantik, provela 137 sati, pet minuta i 50 sekundi u balonu.

Balon "Dva orla", koji može da bude u vazduhu najviše 10 dana, trenutno leti peti dan.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.