U kotorsku luku  uploviće 400 putničkih brodova

2. aprila

U kotorsku luku uploviće 400 putničkih brodova

Prvi veći putnički broj koji će uploviti ove sezone u kotorsku luku 2. aprila je FTI Berlin od 140 metara, a već 7. aprila uploviće Viking Star od 229 metara.

Nakon tri dana stići će i brod Ocean dug 261 metar - navedeno je u planu dolazaka i odlazaka koji je objavila Luka Kotor, prenosi Radio Jadran.

Ranije je saopšteno da u toku ovogodišnje nautičke sezone neće uplovljavati brodovi duži od 300 metara.

Direktor Luke Kotor, Vasilije Kusovac, kazao je nedavno da je razlog tome zabrana koju je za takve brodove uvela Venecija.
"Kako su rute megakruzera pored tog italijanskog grada uključivale i Kotor, to znači da ćemo zbog zabrane i mi ostati uskraćeni za njihovu posjetu.Međutim, postoje najave da bi već od naredne godine ona trebalo da bude ukinuta", istakao je Kusovac.

Prethodno je bilo najavljeno uplovljavanje megakruzera u Luku Kotor dugih po 317 i više metara.

Inače za ovu godinu najavljen je dolazak 400 putničkih brodova dok ih je prošle godine u Kotor stiglo 358.

Lučki terminal je kompletiran i dio lučkih službi već je useljen, u narednom periodu očekuje se da se usele policija, carina i pomorske agencije.

Prije otvaranja planiranih free shopova biće raspisani tenderi, a predstoji i sređivanje saobraćajne infrastrukture unutar luke.

Podsjećamo da su krajem prošle godine Luka Kotor a.d. i Royal Carribean Cruises LTD potpisili Memorandum o razumijevanju kojim su deklarisane namjere o strateškoj saradnji dvije kompanije u Crnoj Gori.

Dvije kompanije su tada definisali osnovne principe i opšte uslove saradnje kako bi Luka Kotor zadržala i unaprijedila status Best expirience destination i Higly recommended destination.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.