Austrija, Češka i Slovačka protiv sankcija Rusiji

Potreban mirovni plan

Austrija, Češka i Slovačka protiv sankcija Rusiji

U ukrajinsko-ruskom sporu potreban je mirovni plan, a nametanje dodatnih sankcija Rusiji nije ispravno, stav je premijera Austrije Vernera Fajmana, premijera Slovačke Roberta Ficoa i premijera Češke Bohuslava Sobotke.

Lideri su se zajedno našli na području češkog grada Austerlitz te tim povodom održali zajedničku konferenciju za novinare. Fayman, Sobotka i Fico sumnjičavo gledaju na novi paket sankcija koji je Rusiji nametnula EU. Fayman je podsjetio na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Briselu te kazao kako nametanje novih sankcija Rusiji neće biti ispravno. On je istakao kako je pristalica mirovnog plana u Ukrajini, prenosi Anadolija.

"Neophodno je odmah uraditi sve kako bi se podržao mir. Dodatne sankcije ili ekstreman stav mogu biti hitno rješenje, ali nikad ne smiju zauzeti mjesto mirovnog plana", kazao je Fayman.

On je kazao kako je potrebno sprovesti mirovni plan temeljen na dogovoru iz Miniska te je istakao kako dijalog i nastojanja za pregovorima moraju doći u prvi plan. 

Ovo je prvi put da su se premijeri Austrije, Slovačke i Češke sastali zajedno na jednom mjestu. Istaknuto je da će se ovakvi susreti organizovati jednom godišnje te da će se razgovarati o pitanjima nezaposlenosti, saobraćaju i energetike u Evropi. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.