''SciNet'': Pretraživač koji je bolji i od Googlea (VIDEO)
Ilustracija

Finski naučnici izmislili

''SciNet'': Pretraživač koji je bolji i od Googlea (VIDEO)

Naučnici iz Finske tvrde da su izmislili internet pretraživač koji će prevazići sve aktuelne i omogućiti korisnicima mnogo efikasnije surfovanje.

SciNet, razvijen od strane naučnika u Helsinkiju, dizajniran je za kompleksne upite poput onih kada korisnici nisu sigurni kako da postave svoje pitanje pretraživaču.

Trenutno se ovaj pretraživač može koristiti u pretrazi za naučne radove, ali su naučnici odlučili da komercijalizuju ovu tehnologiju.

Pretraživač radi na principu vizualizovanja ključnih riječi i prikazujući korisniku "radar" sa temama koje su povezane sa traženom temom. Ujedno nudi alternativne upite  kojih se korisnik možda nije sjetio.

 
 
(Blic)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.