Preminuo izumitelj lasera, nobelovac Čarls Tauns
Čarls Tauns

U 100. godini

Preminuo izumitelj lasera, nobelovac Čarls Tauns

Naučnik Čarls Tauns, koji je 1964. godine dobio Nobelovu nagradu za rad na pronalasku lasera, preminuo je u 100. godini, saopštio je Univerzitet u Kaliforniji.

"Čarli Tauns je imao ogroman uticaj na fiziku i društvo uopšte", rekao je Stiven Bogs, šef odjeljenja za fiziku na Univerzitetu Kalifornija na kojem je Tauns bio profesor emeritus.

Tauns i fizičar Artur Leonard Šavlov, inače njegov zet, 1958. su smislili da iskoriste ogledala na krajevima cijevi ispunjene gasom kako bi pojačali svjetlost, što je dovelo do izuma lasera.

Tauns je takođe bio pionir o oblasti infracrvene astronomije. UZ pomoć lasera, Tauns i njegove kolege su detektovali prve kompleksne molekule u međuzvezdanom prostoru i prvi izmerili masu crne rupe u centru Mlečnog puta, navodi se na sajtu Univerziteta u Kaliforniji.

On je do prošle godine svakodnevno posjećivao Univerzitet u Kaliforniji gdje je radio ili u svojoj kancelariji ili u laboratoriji za istraživanje svemira, prenosi Beta.

Nobelovu nagradu 1964. za rad koji je doveo do lasera, podjelio je s dva ruska naučnika, Aleksandrom Prohorovim i Nikolaje Basovim, koji su nezavisno došli do sličnih ideja.

Tauns je često isticao značaj vjere i 2005. godine je dobio Tepleton nagradu.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.