Predsjednik Indonzije odbio da pomiluje australijske državljane
Joko Jokovi Vidodo

Zbog krijumčarenja droge

Predsjednik Indonzije odbio da pomiluje australijske državljane

Predsjednik Indonezije Joko Jokovi Vidodo ponovio je da neće učiniti ustupak Australiji koja je zatražila da ne budu pogubljena dva njena državljanina osuđena na smrtnu kaznu zbog prekršaja vezanih za krijumčarenje droge.

"Nećemo učiniti kompromis za dilere droge", izjavio je Jokovi u intervju za CNN povodom obilježavanja 100 dana od početka njegovog mandata, prenosi Anadlija. 

"Neće biti amnestije za dilere droge", kazao je predsjednik. 

Dvojac iz Sidneja, Andrev Čan i Miuran Sukumaran, bili su lideri lanca grupe Bali Nine koja je u aprilu 2005. godine iz Indonezije u Australiju pokušala prokrijumčariti više od osam kilograma heroina čija vrijednost iznosi 3.2 miliona dolara.

U četvrtak je Jokovi odbio Čanovu molbu za milost, nakon što je isto učinio i na molbu Sukumarana.

Sveštenik Paul Viratno, vjerski savjetnik Čana u Kerobokan zatvoru na Baliju izjavio je za lokalne medije da Čan prisustvuje bogosluženju koje se održava unutar zatvora i da je počeo cijeniti život. 

Julian McMohan, australijski advokat iz Melbournea kazao je da su dvojica zatvorenika shvatila da će njihove aktivnosti krijumčarenja droge imati posljedice i da bi trebali biti nagrađeni zato što su se promijenili nabolje tokom vremena provedenog u zatvoru. 

Državni tužilac Indonezije još uvijek nije odlučio o datumu izvršenja smrtne kazne. 

Prva pogubljenja otkako je Jokovi došao na vlast u oktobru prošle godine sprovedena su 18. januara. Pogubljena su četiri strana i jedan državljanin Indonezije bez obzira na molbe međunarodne zajednice da se njihovi životi poštede. Brazil i Holandija, čiji državljani su bili među pogubljenima, su nakon izvršenja kazne opozvali svoje ambasadore iz Indonezije. 

Australski prmijer Toni Abot obratio se Jokovi pisanim putem moleći ga da pomiluje Sukumarana i Čana.

Prošlog mjeseca Jokovi je izjavio da neće pomilovati 64 osobe koje su na smrt osuđene zbog trgovine drogom, navodeći štetu koju narkotici nanose indonezijskom društvu.

Za ovu godinu predviđeno je 20 pogubljenja. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.