Uhapšeni zbog planiranja homoseksualnih vjenčanja
ilustracija

Nigerija

Uhapšeni zbog planiranja homoseksualnih vjenčanja

Vlasti u sjeverozpadnoj nigerijskoj državi Kano juče su uhapsile "12 homoseksualaca koji su planirali održati gej vjenčanje".

"Muškarci su uhapšeni jer su htjeli održati vjenčanje među sobom", kazao je u izjavi za medije šef državnog odbora policije u državi Kano Šeih Aminu Daurava, dodavši kako su uhapšeni "homoseksualci, te kako je to što rade suprotno zakonu".

U sjevernim državama Nigerije primjenjuje se šerijat (islamski zakon) koji inkriminiše homoseksualizam i gej brakove, a zbog ovih "zločina" moguće su zatvorske kazne i do 14 godina.

Govoreći o jučerašnjim hapšenjima, Daurava je rekao kako je jedan osumnjičeni, navodno "mladoženja", još uvijek na slobodi. Kazao je i to kako je ideja za sklapanje homoseksualnih brakova nastala kada je jedan od osumnjičenika pozvao "sve svoje prijatelje iz različitih država na vjenčanje koje je na društvenim mrežama trebalo biti prikazano kao rođendansko slavlje". 

Jedan od mještana, koji je bio svjedok hapšenju, Auval Samaila, kazao je kako je policija opkolila područje Davaki Kudi, oko 25 kilometara od grada Kano. 

"Vraćao sam se juče kući i vidio sam neke mladiće kako bježe, ali nijesam znao šta se dešava. Kasnije sam shvatio da su došli da organizuju gej vjenčanje. I njihovi prijatelji su došli iz Maiduguria i drugih država kako bi svjedočili tom događaju", kazao je Samaila za Anadoliju.

Viši šerijatski sud u sjeveroistočnoj državi Bauči je prošle godine optužio četiri osobe za "homoseksualne aktivnosti" tvrdeći kako takva djela krše šerijatski zakon koji se primjenjuje u zemlji. Neki od osumnjičenih su kasnije pušteni zbog nedostatka dokaza, dok se drugima još uvijek sudi. 

(Anadolija)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.