Svi prijavljeni grafiti s govorm mržnje  prema LGBTIQ populaciji biće uklonjeni

''Podgorica otvoren i tolerantan grad''

Svi prijavljeni grafiti s govorm mržnje prema LGBTIQ populaciji biće uklonjeni

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. kada je za datum odabran 27. januar 1945. godine. Na današnji dan oslobođen je jedan od najozloglašenijih koncentracionih logora smrti, Aušvic-Birkenau. Generalna skupština UN se rukovodila potrebom reafirmacije ljudskih prava, kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama, saopštili su iz LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Kako su istakli neophodno je sjetiti se, često zaboravljenih i izostavljenih, osoba homoseksualne orijentacije, koji su zajedno sa pripadnicima jevrejske i romske zajednice, i ostalih grupa koje se nisu uklapale u šablon nacističke ideologije, porobljavani, mučeni i pogubljeni u logorima. Preko 15.000 gej muškaraca, odvedeno je u logore, mučeno i ubijeno.

"Zarobljenici homoseksualne orijentacije nosili su simbol obrnutog ružičastog trougla, kako bi se razlikovali od ostalih zatvorenika. Nakon oslobođenja iz logora, gej osobe zbog  tadašnjih zakona i opšteg stava društva, nijesu dobili status žrtava holokausta, već su bili prinuđeni ostati u sjenci, i kriti se sve do 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka, kada je pokret za ljudska prava LGBT osoba zaživio", stoji u saopštenju.

Nažalost, kako navode, elemenata nacističke i fašističke ideologije, i danas ima u savremenoj Crnoj Gori. 

"Svjedoci smo mnogobrojnih prijetnji upućenih LGBTIQ osobama, čiji se autori  vrlo često inspirisani Adolfom Hitlerom. Nekoiliko desetina građana Crne Gore je zbog toga i prekršajno gonjeno i kažnjeno", navode iz dvije NVO.

grafit5

Volonteri LGBTIQ Socijalnog Centra i LGBT Foruma Progres, u susret Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta, organizovali su akciju tokom koje je  identifikovano i prijavljeno preko 30 lokacija u Podgorici, gdje postoje grafiti s govorom mržnje prema LGBTIQ populaciji, pripadnicima nacionalnih, etničkih i vjerskih manjina.

grafit1

"Administarcija Glavnog grada Crne Gore i gradonačenik Podgorice Slavoljub  Stijepović pokazali su priličan senzibilitet i spremnost da se s javnih površina uklone svi grafiti s porukama mržnje. Grafiti koji su vrijeđali LGBT osobe godinama su tolerisani. Dobili smo snažna uvjerenja da će svi prijavljeni grafiti biti uklonjeni. U prilog tome stoji činjenica da je jedan broj grafita, na nekoliko lokacija u gradu, već uklonjen, što i potvrđuje riješenost gradonačelnika Stijepovića da doprinose boljem društvenom prihvatanju LGBT osoba i razvijanju Podgorice kao istinski otvorenog i tolerantnog grada", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.