Najčešće kozmetičke greške koje nas čine 10 godina starijim
Ilustracija

Izbjegavajte ih

Najčešće kozmetičke greške koje nas čine 10 godina starijim

Šminkom želimo da sakrijemo sitne nedostatke lica, ali i naglasimo svoje prednosti – poput dugih trepavica, punijih usana ili izraženih jagodica. Međutim, u želji da se uljepšamo, ponekad pretjeramo, pa izazovemo sasvim suprotan efekat...

Ove poteze definitivno bi trebalo da izbjegavate u kozmetičkoj rutini... 

Teška podloga 

Nanošenje više slojeva podloge u kombinaciji s tečnim puderom kako bismo sakrili nesavršenosti lica potez je koji zrela koža ne podnosi. Umjesto prekrivanja sitnih linija koje otkrivaju godine, teška podloga će sve te nesavršenosti dodatno “podcrtati” i naglasiti. Da biste izbrisali koju godinu s lica, upotrebljavajte prozračne podloge s reflektujućim česticama koje će vizualno osvježiti vaš ten. 

Debeo sloj korektora 

Isto važi i za nanošenje korektora. Koža lica na ovom je predjelu izuzetno tanka, pa će svako pretjerivanje s proizvodima naglasiti tamne kolutove ispod očiju, bore i druge nesavršenosti. Birajte nježne i kvalitetne korektore kojima ćete pomoću nekoliko kapi ujednačiti ten. 

Pretjerivanje sa sjenkom za oči 

Sedefasta sjenka za oči u samo nekoliko poteza četkicom može svakodnevnu šminku da pretvori u glamuroznu varijantu . Ali ovaj tip sjenke nemojte da nanosite na spoljašnji rub kapka jer će naglasiti sitne bore u uglovima očiju. Umjesto toga - naglasite unutrašnje. Na taj način 'otvorićete' pogled i pomladiti se za koju godinu. 

Pretjerivanje s maskarom i olovkom za oči 

Lijepo nanesena maskara na trepavicama će naglasiti oči i uljepšati cijelo lice. Ipak, izbjegavajte nanošenje maskare na donji dio trepavica, jer će ovaj potez usmjeriti pažnju na bore ispod očiju, i pojačati podočnjake. Na donjem dijelu kapka izbjegavajte i nanošenje olovke za očiju iz istih razloga. 

Rumenilo na jagodicama 

Nanošenje rumenila direktno na jagodice usmjeriće pažnju na kožu koja je polako počela da gubiti elastičnost. Umjesto toga se nasmiješite i odgovarajućom četkom pređite po istaknutom dijelu obraza. Nemojte da zaboravite ni da izaberete dobro rumenilo – svjetlijem tenu odgovaraju nježne ružičaste nijanse i boja breskve, a maslinastom nešto jače boje. 

Neoprezno nanošenje karmina 

Ukoliko ste nanijeli karmin na usne a prethodno ih niste uokvirili olovkom, može se desiti da vam se boja razmaže, i da tako naglasite sitne borice u uglovima. Ako želite vizualno da povećate usne, birajte olovku za oči nekoliko nijansi svjetliju od karmina, dok će tamnija nijansa smanjiti usne. 

Suviše pudera u prahu 

Puder u prahu treba nanositi s oprezom, i to samo kako biste smanjili sjaj na licu. Drugim riječima, koristite ga samo na T zoni koja podrazumijeva čelo, liniju nosa i brade, a izbjegavajte “betoniranje” lica, odnosno debeo sloj praha na cijeloj površini lica. 

(super žena)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.