CKM:

Ružan gets navijača

CKM: "Zvezda" da se izvini zbog korišćenja gusala i crnogorske nošnje

Košarkaški klub Crvena zvezda treba da se pred utakmicu Aba lige koju igraju danas u Podgorici "izvine" građanima Crne Gore zbog gesta njihovih navijača na utakmici Evrolige koju su igrali protiv Galatasaraja, a na kojoj su njeni navijači u performansu, zajedno sa svinjskim papcima, koristili dio crnogorske tradicije - gusle i narodnu nošnju, saopšteno je iz NVO Crnogorska kulturna mreža (CKM).

"Cijeneći veoma dobre odnose koje imaju košarkaški radnici iz Crne Gore sa ljudima iz uprave Crvene zvezde nadamo se da će uputiti izvinjenje građanima Crne Gore zbog veoma ružnog gesta njihovih navijača. Ako su navijači Crvene zvezde željeli da izvedu performans, to su trebali uraditi na način što bi pored svinjskih papaka koristili dio svog kulturnog nasljeđa - šubaru i trubu", kaže se u saopštenju ove NVO.

Iz CKM-a ne mogu da razumiju spremnost guslara iz Crne Gore Marka Šćepanovića koji je prihavtio poziv navijačkih grupa i uzeo učešće u performansu na način što je zloupotrijebio dio crnogorske tradicije - gusle i narodnu nošnje, pjevajući kako ističu šovinitičku pjesmu koja je imala za cilj da pokaže kako je Crnu Goru od ropstva oslobodila srpska vojska, što je notorna neistina.

"Gusle su dio svijetle crnogorske tradicije i kulturnog nasleđa sa kojima se Crnogorci ponose, i nedopustivo je da se one koriste u bilo kom performansu. Nažalost, u Crnoj Gori ne postoje propisi na osnovu kojih bi se guslar Šćepanović, koji je učestvoao u performansu, mogao adekvatno sankcionisati", navodi se u saopštenju.

 

Ovo su riječi pjesme izvedene u areni:

Od glave Zete do grada Spuža
Krvavi lanac vojske se pruža
Pritisli Srbi turske livade
Turcima u Spuž zadaju jade
A serdar Vule s visoke kule
Džeferdar pali, kukaju bule
Leleču Turci, kukaju bule
Oj lele lele, evo ga Vule
A serdar Janko sa sabljom maše
Udrite braćo, srpstvo je naše!

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.