Na Mokroj Gori počeo osmi ''Kustendorf'' (VIDEO)
Emir Kusturica i Ivan Tasovac sa vukom

Međunarodni filmski i muzički festival

Na Mokroj Gori počeo osmi ''Kustendorf'' (VIDEO)

Osmi po redu međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf otvorio je večeras u 19.00 sati u Drvengradu na Mokroj Gori ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

Očekujem da ću na ovom renomiranom festivalu gledati odlične filmove i slušati dobru muziku, poručio po dolasku slavni reditelj Andrej Končalovski.

Svjetkovina filma, muzike i umjetnosti počela je otvaranjem izložbe plakata i fotografija iz filmova Končalovskog, a koja je upriličena u saradnji sa Filmskim institutom iz Lođa, sa kojim “Kustendorf” godinama unazad ima plodnu saradnju.

- Danas filmovi postaju neidentifikovana zabava - rekao je Emir Kusturica na otvaranju izložbe, a potom dodao: “Jer, govore niočemu i obraćaju se nikome. A ti koji su niko posle se identifikuju sa tim što je ništa”.

Ruski reditelj je u kratkom osvrtu na svoj opus odnosno izložene plakate i fotografije kazao: “Ovi plakati su u stvari sublimacija slobode, jer, u komunizmu to je bio možda jedini način da se slobodno izražavaš”.

- Pošto je Profesor (Kusturica) rekao da je ovo festival bez crvenog tepiha, a obzirom da vi novinari bez toga ne možete ni da počnete tekst, ja sam donio jedan - kazao je ministar. Reditelj Emir Kusturica je zatim ministra upitao želi li da ga upozna sa jednim pravim mokrogorskim vukom, a nakon upoznavanja, svi zajedno su prošetali crvenim tepihom.

kustendorf

Na konstataciju novinara da će na ovom festivalu prisustvivati uz Končalovskog i takođe slavni ruski reditelj Nikita Mihalkov, a da se neće sresti, Kusturica je rekao: “Testirao sam ih. Obojicu. Važno je da imaju isti pogled na svijet”. Festival „Kustendorf“ traje do 26. januara i na njemu će se najveća imena iz svijeta filma sresti sa mladim stvaraocima.

 

(Blic)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.