Kako da se riješite upale mišića?
Ilustracija

Saznajte

Kako da se riješite upale mišića?

Ukoliko želite da se na prirodan način, bez konzumiranja ljekova, oporavite od upale, potrebno je da primjenite neki od ovih metoda.

Možete i kombinovati nekoliko načina kako biste se što prije izborili s upalom mišića.

Odmor

Ukoliko je upala nastala vježbanja opterećenja, obavezno odmorite od 24 do 48 sati.

Masaža

Ako ste vježbali do otkaza, vaša mišićna vlakna su pretrpjela mikropovrede koje su izazvale upalu. Najbolje rješenje za to je masaža, koja će smanjiti lučenje citokina, zaduženih za ublažavanje upala u organizmu.

Hlađenje

Odmah nakon treninga obmotajte led nekom jakom tkakinom i spustite ga na bolno mjesto.

Utopljavanje

Kada prođu 24 sata od treninga, koristiće vam i toplota! Topao tuš i prijatno ćebe učiniće čuda, vjerovali ili ne.

Ishrana

Recept za opterećenee mišiće je jasan: proteini + voda. Mnogo proteina i vode.

Topla kupka

Nije malo poznato da prijatne kupke u trajanju od 15 minuta do pola sata pomažu mišićima da se opuste. Isto važi i za upaljene mišiće.

Istezanje

Odmah nakon treninga za koji slutite da je bio prenaporan, dobro se istegnite. To će vam pomoći da izbacite mliječnu kiselinu.

(Menshealth.rs)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.