Fotografija koja je unijela pometnju među biologe

Objavljena u naučnom magazinu Koralni grebeni

Fotografija koja je unijela pometnju među biologe

Među biolozima vodi se burna diskusija zbog jedinstvene dramatične fotografije koja najvjerovatnije prikazuje porođaj ajkule.

Fotografiju koja je objavljena u naučnom magazinu Koralni grebeni, zabilježio je australijski fotograf Atila Bajskos dok je ronio na Filipinima. Na njoj je se vidi kako beba ajkule počinje da izlazi iz tijela njene majke.

„Slika je za malo završila u otpadu mog kompjutera, jer mi je na pravi pogled izgledalo kao da je to meduza koja se približila ajkuli. Ali riješio sam da malo bolje pogledam sliku, uvećao sam je i vidio da je to ustvari trenutak rođenja male bebe ajkule“, izjavio je Bajskos za Hafington Post, prenosi Rts.

Ajkula je plivala u području za „čišćenje“, gdje ajkule dolaze i puštaju sitne ribe da uklone parazite i mrtva tkiva sa njihovih tijela.

„Izgleda da ovo područje ne služi samo za čišćenje, nego i za porođaj“, rekao je dr Sajmon Oliver, istraživač na Univerzitetu Čester u Engleskoj.

Ipak mišljenja su podijeljena, neki biolozi su uvjereni da je zabilježen trenutak rođenja mladunčeta, dok neki smatraju da je to samo riba koja pliva uz ajkulu. O čemu se radi, procijenite sami.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.