Ovo je najbolja namirnica za izgradnju mišića
Ilustracija

Istraživanje

Ovo je najbolja namirnica za izgradnju mišića

"Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje", stih je uz koji su generacije i generacije odrasle. Nakon toga, počeo se dovoditi u pitanje uticaj žumanca na ljudski organizam s obzirom na to da sadrži visok nivo holesterola.

Zbog toga je kod brojnih nutricionista ovaj sastavni dio jaja završio na crnoj listi, dok je drugi dio, bjelance, i dalje u samom vrhu preporučenosti zbog svog čisto proteinskog sastava.

Međutim, u posljednje vrijeme temeljnije se pristupa istraživanju holesterola, koji je odgovoran za brojne zdravstvene probleme, prije svega probleme krvnih sudova i zdravlja srca.

Tako su utvrđene prve bitnije razlike između nekoliko vrsta holesterola, a sve je više naznaka da holesterol iz žumanaca ipak nije loš. Tako su se i jaja vratila na liste zdrave i preporučene hrane.

Bez obzira na sve, jaja su uvijek predstavljala pravu hranu za bodybuildere, budući da jedno jaje sadrži tek oko 70 kalorija, uz sjajnih 6 grama proteina sadržanih u bjelancu.

Prema pomenutim novim istraživanjima zaključeno je i par novih ranije nepoznatih činjenica. Naime, holesterol sadržan u žumancima služi kao podrška za steroidne hormone, a 1/2 grama leucina po jajetu služi kao bacanje benzina na požar prilikom gradnje mišića, prenosi Kolektiv.me.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.