Ova godina će trajati jedan sekund duže
Ilustracija

Prestupna sekunda 30. juna

Ova godina će trajati jedan sekund duže

Medjunarodna organizacija zadužena za nadgledanje rotacije Zemlje saopštila je u Parizu da će 2015. godina trajati jedan sekund duže.

"Utvrdjeno je da će 30. jun 2015. godine trajati sekund duže i da će tog dana vrijeme biti označeno sa 23.59 na 23.60 pa tek onda 24.00", navodi se u saopštenju i dodaje da će dan umjesto 86.400 sekundi imati 86.401 sekund,prenosi Beta.

Organizacija je navela da ta "prestupna sekunda" ima za cilj bolje usaglašavanje gradjanskog (srednjeg) vremena koje koristimo i univerzalnog vremena koje se računa na osnovu rotacije Zemlje.

Ta vrsta podešavanja je česta. Od 70-ih godina bilo je oko 20 prestupnih sekundi koje se obično dese 30. juna ili 31. decembra.

"Prestupna sekunda se dogodila 30. juna 2012. godine iz istih razloga ali je tada izazvala brojne kompjuterske greške i tehničke probleme jer računari koriste Mrežni protokol za vrijeme (Network Time Protocol) koji sinhronizuje gradjansko vrijeme sa kompjuterskim satom", navodi se u saopštenju i dodaje da su se tog dana neki kompjuteri "jednostavno zbunili".

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.