Ispod starih novina pronađeno automobilsko „blago“
ilustracija

Sakriveno 60 automobila

Ispod starih novina pronađeno automobilsko „blago“

Čitav vozni park odltajmetra - bugatija, hispano-suiza, delaheja, maseratija i ferarija, od kojih nekoliko izuzetno retkih modela, pronađen je nedavno na jednom imanju u zapadnoj Francuskoj.

Kako prenose francuski mediji, ispod hrpe starih novina i papira bilo je sakriveno 60 automobila, proizvedenih izmedju 1930-ih i 1970-ih godina. 

"Bio je uzbudljivo kao da ulazite u Tutankamonovu grobnicu", ispričao je Matje Lamur, direktor aukcijske kuće Artkirijal motokars. 

Prekrivene prašinom i prljavštinom, korovom i puzavicama koje su nerijetko rasli i unutar samih vozila, ove "drumske ljepotice", među kojima legendarna talbot lago T26 iz 1948, jedna od tri preostalih maseratija u svijetu A6G Gran Sport iz 1956. i ferari 250 Kalifornija iz 1961, čiji je vlasnik jedno vrijeme bio francuski glumac Alen Delon, dio su kolekcije izvjesnog Rožea Bajona, velikog ljubitelja automobila. 

"Želeći da na svom imanju otvori muzej posvećen automobilizmu, kupovao je najpoznatije modele u Francuskoj i širom Evrope", kazao je Lamur. 

Bajon je, u međuvremenu, bankrotirao, a njegova dragocjena kolekcija ostaće decenijama sakrivena od javnosti. Automobilsko blago koje je godinama sakupljao otkriveno je tek nakon nedavne smrti njegovog sina. 

Procijenjena na 16 miliona eura, legendarna vozila, od kojih neka zaslužuju da se nadju u muzejskim zbirkama, biće prodata na aukciji koju će kuća Artkirijal organizovati 6. februara u Parizu. 

( Izvor: B92 )

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.