EU: Izrael i Palestina hitno da obnove pregovore
Federika Mogerini

Nije usvojena rezoluciju koju su podržali Arapi

EU: Izrael i Palestina hitno da obnove pregovore

Šefica diplomatije EU Federka Mogerini rekla je sinoć da glasanje u Savjetu bezbjednosti UN ističe potrebu da Izrael i Palestinci hitno obnove pregovore.

SB UN nije usvojio rezoluciju koji su podržali Arapi, a koja bi utrla puta palestinskoj državi s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. SAD su glasale protiv, nakon što su istakle da se u dokumentu ignorišu brige Izraela za bezbjednost, prenosi B92.

Rezolucija je davala rok od godinu dana za postizanje konačnog mirovnog sporazuma između dva naroda i pozivala na potpuno izralesko povlačenje sa palestinske teritorije do kraja 2017.

"Glasanje ističe još jednom hitnost obnove suštinskih pregovora između strana i potrebu da se međunarodna zajednica fokusira na konkretna dostignuća, da se postigne konačno rješenje", navela je Mogerini u saopštenju, kako prenosi AFP.

Francuska i Luksemburg su glasali za rezoluciju, a Velika Britanija se uzdržala. Da bi bila usvojena bilo je potrebno minimum devet glasova "za", a za je glasalo osam od 15 zemalja.

"Evropska unija vjeruje da je određivanje jasnih parametra za pregovore ključ njihovog uspjeha", dodala je Mogerini.

Ona je objasnila da bi pregovore trebalo definisati na osnovi "zemlja za mir" rezolucija UN, promovisanih na mirovnom procesu pokrenutom u Madridu 1991. godine, uz diplomatske napore.

"EU ponovlja svoj poziv obema stranama da obnove pregovore hitno i da se uzdrže od svake akcije koja dalje podriva mogućnost za dvodržavno rešenje", rekla je Mogerini.

EU je posebno osudila širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i anektiranom istočnom Jerusalimu, upozorivši da podrivaju mirovni proces, prenosi AFP.

"Evropska unija će promovisati i podržavati sada više nego ikada napore da se postigne trajni mir zasnovan na toj dvodržavnoj viziji zajedno s međunarodnim partnerima, uključujući one u regionu", rekla je Mogerini, prenosi B92.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.