U Brčko održani protesti
ilustracija

"Pravda za Nejlu"

U Brčko održani protesti

Više desetina građana Brčkog okupilo se danas na protestima održanim pod sloganom "Pravda za Nejlu", trogodišnju djevojčicu, koja je umrla prije nekoliko dana u bolnici u tom gradu zbog, kako su kazali demonstranti, nemara jednog od tamošnjih ljekara.

Protesti su krenuli s Trga Pravde prema Trgu Mladih gdje su se mirnim protestima pridružili Elvis, Zada i Ensar Bajrić, roditelji i brat umrle djevojčice, javlja Anadolija. 

Nakon toga, kolona je prošla pored Gradske vijećnice u kojoj su uredi gradonačelnika i njegovog zamjenika.

Prilikom dolaska pred kapiju Opšte bolnice, policija je kazala da se u krug ne može ući. Tada je nesretna majka djevojčice s više osoba odgurnula policajce i krenula ka zgradi bolnice.

Revolt okupljenih građana izazvalo je pojavljivanje, na jednom od prozora, uposlenika bolnice kada su počeli povici: "Ubice, ubice!"

Zahtjeve je u ime okupljenih pročitala Hanifa Sejdić, koja kaže da je majka koja ima troje djece i koja se brine za njihovu budućnost.

"Okupili smo se kao neformalna grupa građana koje je došla podržati roditelje malene Nejle. Naši zahtjevi su sljedeći: ostavke šefice Vladinog odjela za zdravstvo Anđe Nikolić, direktora JZU u Brčkom Nihada Šibonjića, njegovog zamjenika Dušana Stokića. Takođe, tražimo i suspenziju pedijatra Ferhate Šećerbegović do okončanje istrage", kazala je Sejdić.

Azra Ramić koja je došla da podrži roditelje malene Nejle je ispričala svoju tužnu priču:

"Moj muž se prije više od dvije godine razbolio. Svako malo dobijao je uput za bolničko liječenje, ali su ga ljekari na tom odeljenju vraćali. Da bi nakon toga došao u teško stanje kada su ga više puta oživljavali. Nakon nekoliko dana je preminuo. Smatram da su i u ovome slučaju odgovorni ljekari", kazala je Ramić u izjavi prisutnim novinarima.

Prisutnim novinarima obratila se i Zada Bajrić.

"Ako imaju obraza neka izađu i neka me gledaju u oči. Hoću da me pogledaju u oči, ubili su mi dijete od tri godine. Neka izađu, neću ja njima ništa. Hoću da se svi smijene. Dva dana su mi svjesno ubijali dijete, a ja sam gledala i uzalud tražila pomoć. Niko ništa nije htio preduzeti. Tražim pravdu za svoje dijete kako bi mirno spavalo u zemlji", kazala je.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.