Naučna studija otkrila vezu između politike MMF-a i brzog širenja ebole u Zapadnoj Africi
ilustracija

Na zapadu Afrike umrlo više od 7.300 osoba

Naučna studija otkrila vezu između politike MMF-a i brzog širenja ebole u Zapadnoj Africi

Naučnici s britanskog Kembridža i još nekoliko tamošnjih uglednih univerziteta objavili su studiju u kojoj tvrde da je brzo širenje smrtonosnog virusa ebole u direktnoj vezi s rigidnom ekonomskom politikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u zemljama Zapadne Afrike.

Naučna studija je objavljena u magazinu "The Lancet", a u njoj se navodi da je slab zdravstveni sistem u Liberiji, Siera Leoneu i Gvineji bio osnovni uzročnik brzog širenja ebole, a da je MMF svojom politikom prema tim zemljama u posljednje dvije decenije sprječavao razvoj tog sektora, prenosi Anadolija.

Naime, naučnici tvrde da su zdravstveni sistemi u navedenim zemljama oslabljeni MMF-ovim nalozima o obaveznom smanjivanju javne potrošnje i decentralizaciji zdravstvenih sistema. Dalje se navodi da je to dovelo do neadekvatnog plaćanja i edukacije medicinskog osoblja, a decentralizacija je izazvala brojne kočnice za koordinirano djelovanje s ciljem borbe protiv širenja virusa ebole.

Sociolog s Kembridža Aleksander Kentikelenis ističe kako je neupitno to da je urušeni zdravstveni sistem stvorio pogodno tlo za brzo širenje ebole i da se ne smije zanemariti odgovornost svih koji su doveli do toga.

Iz MMF-a su negirali navode studije te tvrde da njihova politika nikako nije nešto što bi se moglo tumačiti kao faktor koji je doveo do tragičnih poljedica epidemije ebole u Zapadnoj Africi.

MMF je u septembru Liberiji, Gvineji i Siera Leoneu donirao ukupno 130 miliona dolara pomoći. Sredstva su upotrijebljena za rješavanje budžetskih deficita u tim zemljama.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u proteklih nekoliko mjeseci od virusa ebole je na zapadu Afrike umrlo više od 7.300 osoba.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.