Esebsi novi predsjednik Tunisa
Bendži Kaid Esebsi

Glasanje slobodno i fer

Esebsi novi predsjednik Tunisa

Izborna komisija Tunisa saopštila je da je bivši ministar Bendži Kaid Esebsi (88) pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji, sa osvojenih 55,68%.

Glasači u Tunisu birali su između Esebsija, lidera antiislamističke partije Nida Tunes, i Monsefa Marzukija (69), koji se nalazi na čelu savjeza sa umjerenim islamističkim pokretom Enahda, prenosi B92.

Izborom Esebsija, zaokružena tranzicija ka punoj demokratiji u Tunisu, poslije skoro četiri godine od demonstracija kojima je došlo do svrgavanja autokratskog režima Zina El-Abidina Bena Alija. 

Odlazeći predsjednik Monsef Marzuki, osvojio je 44,32 odsto glasova, saopštio je šef izborne komisije Čafik Sarsar. 

Rezultati glasanja održanog juče, potvrdili su procjene iznijete u predizbornim anketama, prenio je AP.

Glasanje je ocijenjeno kao slobodno i fer, a na izbore je izašlo 60 odsto birača, manje od oko 70 odsto, koliko se odazvalo u prvom krugu. 

Ovo je bio prvi put da su Tunišani slobodno glasali za šefa države od kada je Tunis stekao nezavisnost od Francuske 1956. godine. 

U toj državi na sjeveru Afrike, u kojoj je počelo "Arapsko proljeće", postojala su samo dva predsjednika -"otac nezavisnosti" Habib Burgiba i Zin el Abidin Ben Ali koji je 14. januara 2011. bio primoran da pobjegne iz zemlje zbog narodne pobune. 

Marzukija je krajem 2011. za predsjednika izabrala narodna skupština u skladu sa koalicionim sporazumom sa islamističkom partijom Enada koja je tada bila na vlasti, a na parlamentarnim izborima prošlog mjeseca se našla na drugom mjestu po broju osvojenih glasova iza Nide Tunes.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.