Građanski pokret za punu integraciju u NATO i EU

U Crnoj Gori predstavljena nova politička partija

Građanski pokret za punu integraciju u NATO i EU

Nova politička organizacija koja će od februara 2015. godine postati dio političkog života Crne Gore, biće Građanski pokret. Na danas održanoj konfereciji za novinare Građanskog pokreta predstavljeni su članovi inicijalnog odbora, kao i osnivački manifest buduće partije.

Na čelu koordinacionog tima biće Žarko Rakčević, nekadašnji lider Socijaldemokratske partije i bivši potpredsjednik Vlade Crne Gore. U inicijalnom odboru su i Dritan Abazović i Mladen Bojanić, poslanici u Skupštini Crne Gore, bivši funkcioneri Pozitivne Crne Gore, koji nakon raskola u partiji djeluju kao nezavisni poslanici. U koordinacionom timu je i nekadašnji šef diplomatije Crne Gore Branko Lukovac. Bivši kandidat za predsjednika Crne Gore Rade Bojović, kao i profesori Božena Jelušić i Šerbo Rastoder.

Žarko Rakčević, koji će koordinirati odborom do osnivačke Skupštine Građanskog pokreta u februaru, kazao je da vizija nove partije nije društvo okovano strahom i siromaštvom, kriminalom, korupcijom i partitokratijom.

„Želimo da presudno doprinesemo demokratskoj i mirnoj promjeni vlasti, što je ključni preduslov za politički, ekonomski i društveni napredak Crne Gore. Naš cilj je izborna reforma, koja će omogućiti poštene izbore“, istakao je Rakčević i poručio da su dio Građanskog pokreta Crnogorci, Srbi, Hrvati, muslimani, Bošnjaci, Albanci.

„Pred Crnom Gorom je novi izazov gdje nam trebaju reformske snage“, istakao je Rakčević.

Dritan Abazović, nezavisni poslanik u Skupštini Crne Gore, istakao je da će on i Mladen Bojanić ubuduće u Skupštini zastupati interese Građanskog pokreta. Zalagaće se za ulazak Crne Gore u EU i NATO.

„Želimo demokratsku smjenu vlasti. Shvatamo da nema demokratske države bez smjene vlasti. Nema ekonomskog progresa, mi moramo postati konkurentno društvo. Građanski pokret se zalaže za punu integraciju Crne Gore u EU i NATO. Ali mi sve one koji ne misle kao mi, ne smatramo neprijateljima“, kazao je Abazović.

Kako je saopšteno iz Građanskog pokreta, zadatak inicijalnog odbora biće koordinacija pokretom do osnivačke Skupštine, koja je zakazana za februar 2015. godine.  

(Anadolija)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.