Davutoglu odlučan da kazni intrige protiv volje nacije
Ahmet Davutoglu

"Zavjerama pod okriljem korupcije"

Davutoglu odlučan da kazni intrige protiv volje nacije

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu je izrazio odlučnost svoje vlade da spriječi i kazni sve one koji preduzimaju korake protiv volje nacije "zavjerama pod okriljem korupcije".

Njegov komentar uslijedio je nakon što je turska policija prošle nedjelje sprovela operaciju protiv "paralelne države", grupe birokrata koji djeluju u državnim institucijama, sudstvu i medijima, javlja Anadolija.

Na kongresu Stranke pravde i razvoja održanom danas u Ankari, Davutoglu je rekao da "će odsijeći ruku svakome ko se usudi posegnuti za nacionalnim blagom iz bilo kojeg razloga, ili za resursima po osnovu korupcije, ili nezakonito steći dobit na bilo koji način".

U pomenutoj operaciji pritvoreno je više od 20 osumnjičenih koji su optuženi za krivotvorenje dokaza, falsifikovanje i formiranje navodnog kriminalnog sindikata u cilju preuzimanja suvereniteta države, te su navodno povezani sa propovjednikom Fethulah Gulenom, koji se nalazi u SAD-u, i njegovim pokretom Hizmet.

Osumnjičeni su uhapšeni po nalogu Kaznenog suda u Istanbulu, a među njima su bili Hidaiet Karaca, predsjedavajući Samaniolu Media Group i urednik lista Zaman Ekrem Dumanli. Osam uhapšenih je nakon saslušanja pušteno na slobodu, uključujući Dumanlija.

Davutoglu je komentarisao da grupa nastoji da vlasti svrgnuti vladu koja je na izborima izabrana voljom nacije.

Dalje je rekao da opozicijske stranke u Turskoj pokušavaju politiku kreirati zajedno sa "paralelnom državom". 

"Bez obzira na to što oni urade, mi ćemo samouvjereno nastaviti ići svojim putem", dodao je premijer.

Obećao je da će nakon parlamentarnih izbora planiranih za jun slijedeće godine uložiti napore kako bi se političari, sudstvo, pravosuđe i sve druge konstitucionalne ustanove uklopile i zajedno djelovale.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.