Sjutra slavimo Svetog Nikolu: Evo koga trebate darivati
Sveti Nikola Čudotvorc

Običaji i vjerovanja

Sjutra slavimo Svetog Nikolu: Evo koga trebate darivati

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sjutra slave Svetog Nikolu Čudotvorca – Nikoljdan, u pomen na dan kada je ovaj svetac okončao ovozemaljski život 343. godine Nove ere.Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među pravoslavcima na ovim prostorima.

Sveti Nikola Čudotvorac jedan je od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Rođen je u Patari u porodici bogatih roditelja, čiji je imetak nakon njihove smrti razdijelio sirotinji.

Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvećen svešteničkom životu i milosrđu, i neumorno je radio na širenju i utvrđivanju Hristove vjere.

Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koje je činio za ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, naročito za spašavanje moreplovaca iz oluja i magle. 

Sahranjen je u sabornoj crkvi u Miru, a kada su Turci u 11. vijeku osvojili taj grad, Hrišćani su mošti Svetog Nikole 1096. godine prebacili u Bari, gdje se nalaze i danas.

Ovom prazniku posebno se raduju djeca, koja uoči Svetog Nikole ostave čizmicu u koju se potajno ostavljaju pokloni. Običaj potajnog ostavljanja poklona vezan je za život Svetog Nikole, jer on dobročinstva i milosrđa nikada nije činio javno.

Sveti Nikola slavi se u vrijeme Božićnog posta, pa vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Kod nas je veoma rasprostranjeno muško ime Nikola, koje je posvećeno upravo ovom svecu i dobrotvoru.

Neke nerotkinje upravo se Svetom Nikoli mole za porod.

Sveti Nikola je i esnafska slava, on je zaštitnik ladara, splavara, ribara i vodeničara. Baš zato mornari na ovaj dan ne isplovljavaju, pa se ovo zove i “vodena slava”, a vjeruje se da ne treba započinjati ni putovanja.

Duh pomaganja i darivanja siromašnih, koji je bio smisao i životno opredjeljenje svetog Nikole, pa i na ovaj dan treba darivati one koji nemaju i pomoći im. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lješnici, jabuke i slatkiši stavljanjem u cipele pokraj kreveta ili u prozore.

U narodu postoji vjerovanje da će onome ko danas oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna.

Postoji i vjerovanje da ne treba nikoga podsjećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

U narodu vlada vjerovanje da je Sveti Nikola zaštitnik putnika i sirotinje.

Na ovaj dan bi valjalo darivati djecu, jer je Sveti Nikola volio djecu i brinuo o njima, pa ih je stalno darivao.

Mole mu se nemoćni, nesrećni, bolesni...

Prizivali su ga u pomoć pri bolestima, nekoj nesreći ili nemoći. Hrišćani vjeruju da se on svima odazivao i da je svima pomagao, a da je iz njegovog lica sijala svjetlost. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.