EU: Dogovor SAD i Kube
Ilustracija

Obnavljanje diplomatskih odnosa nakon više od 50 godina

EU: Dogovor SAD i Kube "istorijska prekretnica"

EU je pozdravila sporazum između SAD i Kube o obnavljanju diplomatskih odnosa nakon više od 50 godina kao "istorijsku prekretnicu".

Sporazum predstavlja "pobjedu dijaloga nad konfrontacijom", saopštila je šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, prenio je AFP.

Mogerini je dodala da se EU takođe nada da će i Unija moći da proširi odnose sa svim djelovima kubanskog društva, navodi AFP.

Generalni sekretar Ujedinjeih nacija Ban Kimun pozdravio je takođe današnji istorijski korak ka pomirenju dvije zemlje i na konferenciji za štampu poručio da su UN spremne da pomognu u tom procesu Kubi i Americi, prenosi AFP.

Ban se zahvalio Obami i Kastru za to što su preduzeli važne korake ka normalizaciji odnosa i oznazčio to kao veoma pozitivne vijesti. On je podsjetio da je Generalna skupština UN i ove godine usvojila rezoluciju za ukidanje američkih sankcija (uvedenih još 1960.) prema Kubi.

Američki predsjednik Barak Obama najavio je ranije danas u obraćanju javnosti obnavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, kao i kraj "zastarjelog pristupa" što podrazumijeva ublažavanje ekonomskih sankcija i restrikcije putovanja.
"Izolacija nije djelovala. Vrijeme je za novi pristup", rekao je Obama najavljujući okončanje poluvjekovnog hladnoratovskog neprijateljstva, dodajući da je državnom sekretaru SAD Džonu Keriju naložio da se angažuje na otvaranju američke ambasade u Havani, prenijeli su svjetski mediji.

Kubanski lider Raul Kastro zahvalio je Vatikanu i Kanadi na posredovanju pri uspostavljanju dijaloga Havane i Vašingtona.

Poslije 53 godine bez bilateralnih odnosa, predsjednici Kube i SAD, Kastro i Barak Obama razgovarali su telefonom nešto manje od sat vremena.

“Posebno želim da se zahvalim papi Franju koji je mnogo učinio kako bi se popravili odnosi Kube i SAD. Takođe, kanadska Vlada je uložila veliki napor da se steknu uslovi za dijalog na najvišem nivou između Havane i Vašingtona“, istakao je Kastro.

On je napomenuo da ipak nije riješen glavni problem Kube i SAD. 

“Ekonomska i finansijska blokada i dalje stvara veliku štetu našem narodu i ona bi trebalo da bude obustavljena“, dodao je Kastro. 

Lider Kube, koji je preuzeo tu funkciju zbog bolesti svog brata Fidela, istakao je da se zalaže za dijalog zasnovan na poštovanju suverenosti i jednakosti. 

“Svjestan sam da postoje velike razike između nas i da su u suštini problema pitanja nacionalnog suvereniteta, demokratije, ljudskih prava i spoljne politike. Ovom prilikom potvrđujem da smo spremni da započnemo razgovor kako bismo riješili ove probleme“, zaključio je Kastro.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.