U crtaćima više nasilja nego u  igranim filmovima (VIDEO)
Ilustracija

Istraživanje pokazalo

U crtaćima više nasilja nego u igranim filmovima (VIDEO)

Dječji crtaći češće opisuju smrt od filmova za odrasle i njihovi glavni junaci češće bivaju ubijeni, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje, prenosi Tanjug.

Studija je pokazala da glavni junaci dječjih crtaća imaju dva i po puta više šansi da umru od junaka filmova za "velike" a gotovo tri puta više šansi da budu ubijeni i to često vrlo surovo.

Važni junaci umiru u dvije trećine crtaća namenjenih djeci u odnosu na polovinu u filmovima za odrasle, pokazala je studija objavljena u Britanskom medicinskom žuralu. "Umjesto nježnijih alternativa tipičnim hororima ili dramama, dječji animirani filmovi su zapravo puni ubistava i haosa", navodi se u studiji Ijana Kolmana i Džejmsa Kirkbrajda.

Studija je analizirala dječje crtaće sa najvišom zaradom od "Snežane i sedam patuljaka" iz 1937. do "Ledenog kraljevstva" iz 2013. Poredila je smrti glavnih likova sa dva filma za odrasle sa najvećom zaradom objavljena iste godine a da nisu akcioni ili avanturistički film namenjeni djeci.

Otkriveno je da su roditelji glavnih junaka pet puta skloniji umiranju u crtaćima nego u filmovima za "velike". U "Bambiju", "Pokahontas" i "Petru Panu" junaci su upucani, u "Maloj sireni" i "Uspavanoj ljepotici" su izbodeni a životinje su napadale u "U potrazi za Nemom" i "Tarzanu".

Filmovi sa animiranim automobilima i igračkama nisu uključeni u studiju jer koncept smrti ne postoji za takve junake. Studija takođe nije pronašla nikakav dokaz da je nivo nasilja porastao od 1937. i "Snežane" gdje zla kraljica-maćeha pada sa litice bježeći pred potjerom bjesnih patuljaka.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.