Sve više grbavih kitova se približava obalama Njujorka
Ilustracija

Razlog još nije utvrđen

Sve više grbavih kitova se približava obalama Njujorka

Grbavi kitovi sve češće prilaze obali Njujorka, a razlog takvog njihovog ponašanja još nije sa sigurnošću utvrđen.

Prirodnjaci na brodovima za posmatranje kitova vidjeli su ove ogromne sisare, poznate po svojim pjesmama za vrijeme lova, u Atlantskom okeanu, na oko kilometar i po od poluostrva Rokavej, u njujorškom okrugu Kvins, piše B92.

"Zaista je izvanredno, na nekoliko milja od oblakodera Empajer stejt bilding da imamo jednu od najvećih i najharizmatičnijih vrsta koje su ikad živjele na ovoj planeti", izjavio je Hauard Rozenbaum iz Društva za zaštitu divljih životinja.

Grbavi kitovi su ove godine sa brodova primijećeni 87 puta, a katalogizacijom njihovih obilježja utvrđeno je da je najmanje 19 različitih kitova plivalo u vodama kod Njujorka.

Dokumentovanje broja grbavih kitova u njujorškim vodama počelo je 2010. godine. U početku bliski susreti nisu bili tako česti. U tri navrata 2011. viđeno je pet kitova, 2012. takvih situacija je bilo 15, da bi prošle godine prirodnjaci 33 puta uočili ovu vrstu.

Upoređujući oblike i obilježja na njihovim repovima utvrđeno je da je u pitanju 106 jedinki. Nije sasvim jasno zašto se ovi kitovi, koji mogu da budu i do 15 metara dugački i 40 tona teški, vraćaju do njujorških obala, gdje ih je bilo u velikom broju prije ekspanzije lova na kitove.

Rozenbaum kaže da bi to mogao da bude znak promjene u njihovim navikama, prije nego u porastu populacije. Jedan od razloga njihovog ponovnog pojavljivanja u tim vodama može da bude i obilje velike haringe, njihove omiljene hrane, ali i čistija voda.

Njujorčani, ipak, ne treba da očekuju da će vidjeti nekog velikog kita kako pliva oko Kipa slobode. Osim slučajno zalutalog mladunčenta, kitovi uglavnom ostaju daleko izvan luke.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.