EU: Nema novih uslova za Srbiju
ilustracija

Da se ispuni ono što je dogovoreno

EU: Nema novih uslova za Srbiju

Njemačka nije postavila nikakve nove uslove Srbiji za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o pridruživanju, ali insistira da se najprije sprovede sve ono što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma, kažu Tanjugovi diplomatski izvori u Briselu.

“Nema novih zahtjeva Srbiji”, rekao je za Tanjug visoki zapadnoevropski diplomata, koji je želio da ostane anoniman, osvrćući se na pisanje jednog beogradskog lista o 11 “nemogućih” zahtjeva Njemačke da bi Srbija dobila zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja.

On je naglasio da je pomenutih 11 tačaka vezano za obaveze koje je Srbija već preuzela u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a dosad ih nije sprovela ili ih je sprovela samo djelimično.

"Tih jedanaest tačaka su odavno poznate vlastima u Beogradu i to nije ništa novo", ukazao je on.

Pored toga, rekao je nije riječ o "njemačkim zahtjevima", nego o listi koju je članovima Evropskog savjeta predočio Fernando Đentilini, blizak saradnik Ketrin Ešton, koji je aktivno učestvovao u dijalogu, a sada radi za njenu nasljednicu, visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini.

"Đentilini je predložio da se otvaranje poglavlja 35 u pregovaračkom procesu uslovi sprovođenjem ovih obaveza, a Njemačka i Velika Britanija su to podržale", objasnio je on.
Sa Đentilinijem, koji inače nikada ne daje izjave za medije, danas nije bilo moguće stupiti u kontakt.

Njemci i Britanci ostaju pri stavu da poglavlje 35, koje je vezano za sprovođenje Briselskog sporazuma, bude otvoreno prije svih drugih, mada je većina ostalih članova Savjeta bila sklona da se prvo otvori poglavlje 32, o finansijskoj kontroli, za koje je Srbija potpuno spremna.

"S obzirom na to da se odluke o proširenju donose konsenzusom svih 28 članica, praktično je nemoguće da se poglavlja otvore ove godine", rekao je za Tanjug funkcioner EU blisko upućen u tok debate.

On je ukazao da se unutar Savjeta trenutno razgovara da li da se u zaključke ovog tijela, koje će posljednji put u ovoj godini zasjedati 18. i 19. decembra, unese jedna rečenica o mogućnosti da se prva poglavlja otvore u prvom kvartalu 2015.

"Za to se zalažu Italijani, koji do kraja godine predsjedavaju EU, a alternativa je da se ovo pitanje jednostavno preskoči i ostavi za neki naredni samit", rekao je on.

Predstavnik italijanskog predsjedavanja odbio je danas da potvrdi ili demantuje ovu informaciju.

"Razgovori još traju, nadamo se najboljem", kratko je rekao on. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.