15 vožača kažnjeno zato što su na FB otkrivali lokacije radara
Foto: Ian Carroll/flickr

Mjesec dana zabrana vožnje

15 vožača kažnjeno zato što su na FB otkrivali lokacije radara

Sud u Francuskoj izrekao je petnaestorici vozača kaznu zabrane vožnje u trajanju od mjesec dana zato što su na Facebook-u objavili gdje se nalaze mobilne policijske kamere koje bilježe prekoračenja brzine.

Kažnjeni vozači pripadaju FB grupi koja broji preko 13.000 članova, piše B92.

Na stranici ove grupe njeni članovi mogu dobiti informacije o lokacijama pokretnih kamera za prekoračenje brzine u oblasti Avejron na jugu Francuske. Podatke prikupljaju i objavljuju vozači kada na putu uoče ove kamere. 

Kažnjeni članovi identifikovani su na osnovu svojih Facebook profila. 

Advokat grupe, Remy Josseaume, izjavio je da je presuda besmislena jer čak i policija koristi Facebook da bi obavijestila vozače gdje se nalaze kamere za mjerenje brzine vozila. 

Osnivač grupe, Mathieu Chane, okarakterisao je odluku suda kao licemjernu. 

"U Francuskoj postoji više ovakvih grupa sa ukupno 600.000 članova, a kaznili su samo nas 15", objašnjava Chane.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.