Lijekove piti sa mnogo vode
Ilustracija

Oprez

Lijekove piti sa mnogo vode

Neki lijekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se vjerovatno neće osjetiti, jer u tom dijelu jednjaka nema osjećaja za bol. Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode

Uzimanje tablete "na suvo" može da izazove oštećenje tkiva jednjaka i opstrukciju. Neki lijekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se vjerovatno neće osjetiti, jer u tom dijelu jednjaka nema osjećaja za bol. Sadržaj tablete može da nagrize tkivo jednjaka i uzrokuje čir i rane koje mogu biti fatalne.

Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode, a i većina ljekara napominje to prilikom propisivanja recepta. Ukoliko uzmete tabletu bez tečnosti može vam se desiti da osjetite nepodnošljiv bol u plućima i da nakon toga ništa ne možete više da stavite u usta i da progutate. To može da dovede i do ozbiljne dehidratacije, naročito kod starijih osoba, koje piju i po nekoliko tableta u isto vrijeme.

Većina lijekova koji se danas koriste, čak i vitamin C, mogu da izazovu upalu jednjaka. Zato je važno da se svaka tableta popije sa što više vode.                                                    (novosti)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.